Πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις: Αμφισβητεί η κυβέρνηση την “ομολογία” του επικεφαλής της ΕΥΠ- ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιμένουν και παραπέμπουν στα πρακτικά- Αναπάντητα ερωτήματα

 Πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις: Αμφισβητεί η κυβέρνηση την “ομολογία” του επικεφαλής της ΕΥΠ- ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιμένουν και παραπέμπουν στα πρακτικά- Αναπάντητα ερωτήματα

Η αυστηρή μυστικότητα της διαδικασίας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις (Ανδρουλάκης, Κουκάκης) προκαλεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς η πρώτη φέρεται να αμφισβητεί το ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων ομολόγησε ότι υποκλέπτονταν οι συνομιλίες του γνωστού δημοσιογράφου κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας.

Κάθε κόμμα επικαλείται τις δικές του “πηγές”, ωστόσο είναι σαφές πως ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχθηκε, παρόντος και του διοικητή της ΑΔΑΕ, ότι οι παρακολουθήσεις -όσον αφορά τον δημοσιογράφο- ήταν μία πραγματικότητα.

Η διαδικασία, ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που αφορούν την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ηκοινοβουλευτική διαδικασία όχι απλά δεν έδωσε απαντήσεις αλλά πολλαπλασίασε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Το ζήτημα δηλαδή για το οποίο συγκλήθηκε η Επιτροπή στην οποία παραβρέθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έθεσαν θέμα κατάργησης της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 σε νομοσχέδιο με επείγοντα μέτρα για τον Covid 19. Σε αυτήν προβλέπονταν αλλαγή του πρωτοκόλλου για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, έτσι ώστε να μην εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ουδέποτε να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος, ακόμη και μετά την παρέλευση ικανού διαστήματος.

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει δημιουργήσει η πληροφορία που διέρρευσε και θέλει τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, να δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν από την υπηρεσία κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές, δεν κατονομάστηκαν και ως εκ τούτου δημιουργούν ερωτήματα για το αληθές του ισχυρισμού. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του Θανάση Κουκάκη ήταν αυτή που ανέδειξε το ζήτημα της χρήσης του (ιδιαίτερα ακριβού) λογισμικού παρακολουθήσεων Predator, για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ζητούν εξηγήσεις. Πάντως από κυβερνητικής πλευράς παραμένει ο ισχυρισμός ότι η ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευθεί το συγκεκριμένο λογισμικό.

Την πληροφορία αυτή, ωστόσο, αμφισβητεί ευθέως η κυβερνητική πλευρά.

“Δεν έχουμε προμηθευτεί το λογισμικό”, λέει η κυβέρνηση

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη έγινε κατά τη συνεδρίαση με θέμα την καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

  • Στην Επιτροπή, για την οποία ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να συνεδριάσει άμεσα για να διερευνηθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπείας εκ μέρους της γείτονος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρεία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Το λόγο πήρε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Από την αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων «Δημοκρατία» και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ να έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς “πηγές” και διαρροές», αναφέρει με την σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Κουμουνδούρου απαντά στη Νέα Δημοκρατία που, όπως λέει, προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο μετά την ομολογία βόμβα του διοικητή της ΕΥΠ ότι ήταν υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών» δίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Πήγες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν πρακτικά και καλούν τη ΝΔ να επιλέξει τον «τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς “πηγές” και διαρροές».

Σχετικά Άρθρα