• 16 Ιανουαρίου, 2021

Πολιτική σύγκρουση για μάσκες και εμβόλια – ΝΔ: Κάνουμε κοινωνική πολιτική – ΣΥΡΙΖΑ: Είσαστε σε σύγχυση

 Πολιτική σύγκρουση για μάσκες και εμβόλια – ΝΔ: Κάνουμε κοινωνική πολιτική – ΣΥΡΙΖΑ: Είσαστε σε σύγχυση

 Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου μετά τις κυβερνητικές αναγγελίες για δωρεάν μάσκες και εμβόλια για όλους. Για πανικό που προκάλεσαν οι έως τώρα επιλογές και πλήρη σύγχυση, μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία κάνει, από την πλευρά της, λόγο για υπεύθυνη κοινωνική πολιτική ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την άρον – άρον υπαναχώρηση της κυβέρνησης που αντιλήφθηκε το μέγεθος της κοινωνικής κατακραυγής που έχουν συνολικά προκαλέσει οι έως τώρα επιλογές της.

Η Πειραιώς καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά ζητά κλειστά σχολεία όπως ζητούσε και «λουκέτο» στον τουρισμό, ενώ η Κουμουνδούρου μιλά για επιλογές που υποδείχθηκαν στην κυβέρνηση από οικονομικά κέντρα και αποδείχθηκαν επιζήμιες για την υγεία και την οικονομία.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για το ότι δεν παίρνει σαφή θέση για το αν είναι υπέρ η κατά του ανοίγματος των σχολείων και κυρίως υπέρ της χρήσης μάσκας από το σύνολο των μαθητών. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές υπαινίσσονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται χωρίς να το ομολογεί υπέρ των κλειστών σχολειων και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά επισήμαναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «υιοθέτησε ως δήθεν «υπεύθυνη» στάση το να μείνουν κλειστά τα σχολεία, σπεκουλάροντας στην εύλογη ανασφάλεια των γονιών τον περασμένο Μάιο». Επίσης θέτουν το ερώτηνα του «γιατί δεν προτείνει ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα αυτό που λέει δια της πλαγίας: όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός;».

Η κυβέρνηση ερμηνεύει τις σημερινές της ανακοινώσεις για δωρεάν μάσκες και εμβόλια ως δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε σήμερα τι σημαίνει κοινωνική πολιτική στην πράξη (δωρεάν μάσκες και εμβόλιο σε όλους τους πολίτες) κόντρα σε μια ανέξοδη, φλύαρη και ουσιαστικά ανύπαρκτη «κοινωνική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ που εξαντλείται στην αντιπολιτευτική αμηχανία των fake news». Επίσης τονίζει ότι «περιμένουμε ακόμα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με την χρήση της μάσκας και το άνοιγμα των σχολείων. Θα συνταχθεί ανοιχτά και καθαρά με την επιστημονική κοινότητα και την κοινή λογική;»

Στα μηνύματα λαϊκής κατακραυγής αποδίδει η Κουμουνδούρου την «στροφή» που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στο ζήτημα της δωρεάν μάσκας αλλά και της χωρίς χρέωση παροχής του εμβολίου για τον Covid 19 εφόσον αυτό εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα όμως εκτιμά ότι αυτό δείχνει μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς στόχους και σχέδιο σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίση για την δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι πολύ συγκεκριμένες οι αποφάσεις για τις οποίες η κυβέρνηση ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, κατ’ απαίτηση των ξένων tour operators. Επίσης για την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, κατ’ απαίτηση των αεροπορικών εταιριών. Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων μετά από αίτημα των ακτοπλοϊκών εταιριών. Την απουσία ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κάθε πύλη εισόδου. Την διατήρηση μειωμένων συγκριτικά με τις ανάγκες δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως και την κατάργηση της μάσκας στα καταστήματα μέτρων που επανήλθε ύστερα από ενάμιση μήνα.

Πολύ σημαντικό ζήτημα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του ανοίγματος των σχολείων αφού εκτιμά ότι δεν έχει επέλθει καμία ουσιαστική αλλαγή από την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν προ τριών μηνών. Δίνει μάλιστα έμφαση στο θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, τονίζοντας ότι πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα 10 με 12 μαθητές ως βασική προϋπόθεση για την υγειονομική προστασία. Μάλιστα έχει καταθέσει «πακέτο» συγκεκριμένων προτάσεων ενώ έχει ζητήσει την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όσον αφορά το κυβερνητικό αφήγημα της απόδοσης των ευθυνών στην «ατομική ευθύνη» παρότι στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν την ανάγκη υιοθέτησης των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων από την κοινωνία, εκτιμούν ότι υφίσταται επιχείρηση αποσιώπησης των κυβερνητικών παλινωδιών.