Politico: Πως άλλαξε το draft για το εμπάργκο όπλων στη Σύνοδο Κορυφής- Ποιοι πίεσαν

 Politico: Πως άλλαξε το draft για το εμπάργκο όπλων στη Σύνοδο Κορυφής- Ποιοι πίεσαν

Νέα προθεσμία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις νοτίως του Καστελλορίζου, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις. Έτσι οι όποιες αποφάσεις πήραν παράταση για το Δεκέμβριο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Politico, το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιελάβανε αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας που τελικά όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.

Το Politico τονίζει ότι σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος αρνήθηκε μιλώντας στο Politico ότι υπήρξε draft που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του Oruc Reis. «Είναι σύγχυση που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας», είπε ο αξιωματούχος.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδικότερα, σημειώνεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Σχετικά Άρθρα