Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Κίεβο – Πληροφορίες για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Κίεβο – Πληροφορίες για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο

Συνεχίζεται για ένατη ημέρα το σφυροκόπημα στην Ουκρανία. Οι εκρήξεις στο Κίεβο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ σφοδρές μάχες δίνονται στην πόλη Μικολάιβ, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, υποστηρίζει ότι η πόλη έχει άμεσα ανάγκη στρατιωτικής βοήθειας. Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης προσπαθώντας να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Η Μαριούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία καθώς, η κατάληψή της θα συνδέσει τις ανατολικές περιοχές των αυτονομιστών, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με την προσαρτημένη Κριμαία στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκέι Κισλίτσια, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκκενώσουν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται σφοδρές μάχες στο Κίεβο – Πληροφορίες για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο

Πληροφορίες για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο

Την ίδια ώρα πληροφορίες για τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ αναμένεται ο τρίτος γύρος να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ανέφερε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση «που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει συζήτηση» για υπογραφή οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών της Πέμπτης.

«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε χθες”, είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. “Τώρα είναι μια ευκαιρία για τις αντιπροσωπείες να μεταφέρουν η μία στην άλλη όλα τα στοιχεία των θέσεων χωρίς περιττούς μεσάζοντες. Στοιχεία της θέσης μας έχουν τεθεί υπόψη της ουκρανικής πλευράς»

Επίσης, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, καλωσόρισε την τουρκική πρόταση να διοργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Γκατίλοφ φέρεται να είπε ότι ήταν καλή η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης κατά τη διάρκεια ενός διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια.

Στα «χέρια» των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

Παράλληλα, στα «χέρια» των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία και πλέον είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και ότι η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας»

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη προσθέτοντας πως η ακεραιότητα του εργοστασίου έχει τεθεί σε κίνδυνο με αυτό που συνέβη χθες το βράδυ.

Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά στο κτίριο των εγκαταστάσεων, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκε το πρωί. Από τις μετρήσεις που έγιναν η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Πούτιν προς Δυτικούς: «Θα τους συμβούλευα να μην κλιμακώσουν την κατάσταση»

Την ίδια στιγμή, νέες προειδοποιήσεις προς τη Δύση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο Πούτιν ζήτησε από τις δυτικές χώρες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να μην κλιμακώνουν την ένταση επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του.

«Θα τους συμβούλευα να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας».

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία»

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως «το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία» και υπογράμμισε πως οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία αλλά συμφώνησαν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να μην πετάξουν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία. «Βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή». «Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο» υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά την επίθεση στον πυρηνικό εργοστάσιο ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου» ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια».

Σχετικά Άρθρα