• 27 Νοεμβρίου, 2021

“Πόλεμος” Γκάγκα – νοσοκομειακών γιατρών – Παγώνη: Καμία περίπτωση να αναβληθούν χειρουργεία, δεν θα το δεχθούμε (vid)

 “Πόλεμος” Γκάγκα – νοσοκομειακών γιατρών – Παγώνη: Καμία περίπτωση να αναβληθούν χειρουργεία, δεν θα το δεχθούμε (vid)

Απάντηση στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και στην οδηγία να αναβληθούν τακτικά χειρουργεία δίνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις και ασθένειες που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του … Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν … Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του … δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό στις συναντήσεις μας, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», είπε η κα Παγώνη, που σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «Την προηγούμενη φορά ήταν για 6-7 μήνες. Και προσπαθούσαμε το καλοκαίρι να μην πάρουν άδεια κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές, να “βγάλουν” μερικά χειρουργεία τον Αύγουστο, να μπορέσει να προχωρήσει η λίστα. Δεν είναι δυνατόν, αυτά τα πράγματα».

Θύελλα από την οδηγία Γκάγκα για μείωση χειρουργείων κατά 80% – Παπανικολάου: Είστε ύποπτοι δωροληψίας, κάντε μου μήνυση

«Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα. Είμαστε γιατροί», είπε η ίδια, σε μία έμμεση βολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα που υπογράφει την εντολή μείωσης χειρουργείων, όντας η ίδια γιατρός. «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς. Είναι άδικο να προχωρήσουμε σε τέτοιες αποφάσεις».

Όπως τόνισε και η κα Παγώνη, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για να διαχειριστούν τα περιστατικά, covid-19 και non covid, «οι διασωληνωμένοι είναι πάρα πολλοί. Πολλά χειρουργεία θα χρειαστούν και μία εβδομάδα, δεν είναι όλα απλά». Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι ιδιωτικές κλινικές να είναι στο απυρόβλητο και να ενταχθούν πλήρως σε εφημερίες, επείγοντα περιστατικά και διαχείριση covid-19 ασθενών, καθώς το σύστημα έχει «γονατίσει» και από non covid περιστατικά. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Πνευμονολογική του Ευαγγελισμού μετά το κλείσιμο του «Σωτηρία» για non covid ασθενείς.

«Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες», συνέχισε η κα Παγώνη, «σε συνεργασία με την ΥΠΕ, να κάνουν κανονικά τον καταμερισμό των κρεβατιών και να βρουν λύσεις, ώστε μαζί με εμάς -το τονίζω- τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είμαστε στην πρώτη γραμμή και ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση … Αν ετοιμάζουν το έγγραφο να φτάσει στο νοσοκομείο, τους ενημερώνουμε ότι δεν θα το δεχτούμε».

«Εμείς δείξαμε στα νοσοκομεία ποιοι είμαστε, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις επί δύο χρόνια, με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε. Ας μας αφήσουν να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, τουλάχιστον για τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής».