• 29 Ιανουαρίου, 2022

Ποιοι θέλουν “να τελειώνουν με την Φώφη”- Οι δίαυλοι με Τσίπρα και ο προβληματισμός στο Μαξίμου

 Ποιοι θέλουν “να τελειώνουν με την Φώφη”- Οι δίαυλοι με Τσίπρα και ο προβληματισμός στο Μαξίμου

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έβαλε για πρώτη φορά στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή και κατά της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφης Γεννηματά, ωστόσο οι τόνοι που χρησιμοποιεί παραμένουν στο πλαίσιο της “αστικής ευγένειας”.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με φίλα προσκείμενα ΜΜΕ και αρθρογράφους, οι οποίοι εσχάτως δημοσιεύουν σενάρια περί αποδόμησης της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός εσωτερικής αμφισβήτησης της κ. Γεννηματά, με αφορμή την “αριστερή στροφή” της και τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που διέπουν, πλέον, τον λόγο της.

Έτσι, δεν αποκλείεται από τις “ευχές” περί…”πολιτικής θανάτωσης” του Αλέξη Τσίπρα να δούμε προσεχώς και ανάλογες για το “πολιτικό τέλος” της Φώφης Γεννηματά. Ο λόγος είναι το γεγονός πως κάποιοι διαπιστώνουν μια σύγκλιση των δύο χώρων, κάτι που εφόσον αποκτήσει “σάρκα και οστά” θα μπορούσε να μεταβάλλει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δρομολογήσει εξελίξεις.

Μάλλον το τετ α τετ που είχαν Τσίπρας- Γεννηματά προχθές ( Πέμπτη) στην Βουλή και μια ολιγόλεπτη κατά κάποιες πηγές, συνομιλία τους, στο περιθώριο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Οικονομία, θα είναι παρακινδυνευμένο μεν να τοποθετηθεί σαν “ψηφίδα” στο κάδρο της δυνητικής τους συμπόρευσης μεν αλλά είναι ενδεικτικό της παραδοχής ότι παρά τις επιφυλάξεις Γεννηματά, ο “πάγος” με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, “σπάει”.

Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν πως το ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης απευθύνεται, πλέον, στην Φώφη Γεννηματά και την αναγνωρίζει ως “αντίπαλο” -παρά τα μικρά ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛ στις τελευταίες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις- έχει να κάνει με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ενισχύσει την εικόνα του κόμματος αυτού και να βοηθήσει στην συγκράτηση ψηφοφόρων του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα και στον επαναπατρισμό των αντιδεξιών ψηφοφόρων που κινήθηκαν προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως Τσίπρας και Γεννηματά συνομιλούν πια μέσω αντιπροσώπων. Τα δύο πλέον ισχυρά πρόσωπα δίπλα τους είναι αυτή την περίοδο οι Μιχάλης Καλογήρου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) και ο έμπειρος Μανώλης Όθωνας. Και οιαδήποτε επικοινωνία προσεχώς, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα εκδηλωθεί μέσω αυτών. Ο “γκουρού” του χώρου του ΚΙΝ.ΑΛ- ΠΑΣΟΚ, πάντως, παραμένει ο αειθαλής Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψή του κατά το παρελθόν και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις γενικότερες εξελίξεις.