• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Ποιοι “φουντώνουν” ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό- “Βαρόμετρο” η νέα δήλωση Γεραπετρίτη

 Ποιοι “φουντώνουν” ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό- “Βαρόμετρο” η νέα δήλωση Γεραπετρίτη

Την ώρα που “φουντώνουν” ξανά τα σενάρια για επίσπευση του ανασχηματισμού, ακόμα και για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνει (“Παραπολιτικά”) “όχι σε πρόωρες εκλογές και μεγάλο ανασχηματισμό”. Η κατάσταση, πάντως, στην κυβέρνηση αποκτά ενδιαφέρον καθώς κορυφαίοι υπουργοί αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο απολογισμού του έργου τους -και δη με “διθυραμβικό” περιεχόμενο- στέλνοντας καθένας το δικό του μήνυμα ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Η εφημερίδα “Εστία” επαναφέρει τα εκλογικά σενάρια με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σχετικά με το “τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου”, επιμένοντας πως παρά την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα ήταν “πολιτικά ανέντιμο” εάν προσέφευγε σε πρόωρες κάλπες ο σχεδιασμός δεν αποκλείει, τελικά, κάτι τέτοιο, υπό την δαμόκλειο σπάθη της δραματικής μείωσης των δημοσίων εσόδων.

Η αρνητική πορεία του τουρισμού και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς “διαλύουν την ψυχολογία” και συρρικνώνουν τις πιθανότητες ακόμα και για εσωτερικό τουρισμό. Οι ξενοδόχοι στέλνουν σήμα κινδύνου καθώς βλέπουν πως δεν είναι εφικτός ο αρχικός στόχος για μια ελεγχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης. Το οικονομικό επιτελείο καταθέτει νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά κινήσειων με επιδοτήσεις δόσεων για εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προσανατολίζεται για αναστολή καταβολής δόσεων στις ΔΟΥ ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου αφού η αγορά έχει κυριολεκτικά στερέψει από ρευστότητα.

Εισηγήσεις για εκλογές

Όλα αυτά συγκλίνουν προς ένα προεκλογικό περιβάλλον αν και ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές αλλά δηλώνει πως θα λάβει τις αποφάσεις του τον Αύγουστο, ενώ και το θέμα του ανασχηματισμού που έχει πολλαπλώς προεξοφληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες καθυστερεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην οικονομία.

Η Kontra News δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες για δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος περιστρέφεται γυρω από το φιλόδοξο σχέδιο του Κύπριου νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη. Κι αυτό διότι ίσως προκριθεί η ίδρυση υπουργείου Ανάκαμψης που θα συγκεντρωνει νευραλγικές αρμοδιότητες των οικονομικών υπουργείων, κάτι που θα οδηγούσε σε περιστολή αρμοδιοτήτων του Άδωνι Γεωργιάδη, πιθανώς και του Χρήστου Σταϊκούρα.

Kontra News

Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλα τα δεδομένα: οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Ν.Δ να προηγείται ακόμα και με 20 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιγράφουν μια τάση, όμως περιέχουν και σαφή στοιχεία έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και απαισιοδοξία για μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη το πολιτικό περιβάλλον, με την πιθανότατη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο, ακόμα και μια παραπομπή του Νίκου Παππά σε εξεταστική επιτροπή, και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της επίθεσης των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ευνοεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση Γεραπετρίτη, πάντως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς θεωρείται πως λειτουργεί “αντ’ αυτού”, εκτός εάν πρόκειται για έναν πολιτικό αποπροσανατολισμό.