Ποιοι ανώτεροι διπλωμάτες ήταν στην Κόκκινη Πλατεία – Φορούσε όντως αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Πούτιν; – Ειρηνιστές χάκαραν ρωσικά κανάλια

 Ποιοι ανώτεροι διπλωμάτες ήταν στην Κόκκινη Πλατεία – Φορούσε όντως αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Πούτιν;  – Ειρηνιστές χάκαραν ρωσικά κανάλια

Απεσταλμένοι και ανώτεροι διπλωμάτες ορισμένων ξένων κρατών ήταν παρόντες στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τον εορτασμό της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, την παρέλαση παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων το διπλωματικό προσωπικό κυρίως χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων που παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση ήταν ο πρέσβης της Τουρκίας στη Ρωσία, Mehmet Samsar, και ο πρέσβης του Πακιστάν στη Μόσχα, Shafqat Ali Khan.

Πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (ΛΔΡ) στη Ρωσία, Rodion Miroshnik, συνεχάρη τους πολίτες για την Ημέρα της Νίκης από την Κόκκινη Πλατεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στην παρουσία του τούρκου πρέσβη, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αλεξέι Έρχοφ, υπογράμμισε τη σημασία του διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών θα έχουν σύντομα αποτελέσματα.

  • «Οι δύο συναντήσεις [μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας] αναδεικνύουν τον ρόλο της Τουρκίας. Θέλω ειλικρινά να πω ότι είναι μεγάλης σημασίας η συμβολή της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο ίδιος σε εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως η Τουρκία φιλοξένησε δύο συναντήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μία στην Αττάλεια σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.

Όσον αφορά τους δεσμούς με την Τουρκία, ο ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι χτίζεται ένα αισιόδοξο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης με παρέλαση εντός του συγκροτήματος της πρεσβείας και εκδήλωση στο Ρωσικό Σπίτι στην Άγκυρα. Ο πρέσβης εγκαινίασε, επίσης, μια έκθεση φωτογραφίας.

  • Η πολύ μεγάλη γιορτή για τη Ρωσία, φέτος για πρώτη φορά διεξάγεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία. Εξ’ ου και τα πολύ μεγάλα μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικό ήταν δε, πως όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία έδειχναν ορισμένα κανάλια στην Ρωσία, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία και την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από επίθεση χάκερς.

Η επίθεση των χάκερς στο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο- έγινε το πρωί της Δευτέρας 9 Μαΐου, καθώς οι πολίτες ετοιμαζόντουσαν να παρακολουθήσουν την ετήσια στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης. «Το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων παιδιών τους είναι στα χέρια σας», έγραφε το μήνυμα που άρχισε να προβάλλεται στις οθόνες των τηλεθεατών.

Το αντιπολεμικό μήνυμα των χακερς – σύμφωνα με την Daily Mail – έλεγε επίσης τους τηλεθεατές ότι «η τηλεόραση και οι αρχές λένε ψέματα», όπως εμφανιζόταν σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Το χακάρισμα επηρέασε τους διαδικτυακούς θεατές διαφόρων καναλιών που μεταδίδονται από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MTS. «Διενεργήθηκε κυβερνοεπίθεση στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, εξαιτίας της οποίας οι συνδρομητές θα μπορούσαν να έχουν εξτρεμιστικές επιγραφές στο δίκτυο εκπομπής», δήλωσε το MTS στη Σιβηρία

Eπίσης επλήγη το κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας TV Zvezda.

Παναγιώτης Δρίβας