Ποινές φυλάκισης για τα fake news φέρνει η Τουρκία

 Ποινές φυλάκισης για τα fake news φέρνει η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε την Παρασκευή ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber, σύμφωνα με το ahvalnews.

“Η παραπληροφόρηση είναι μια απειλή που θα επιστρέψει και θα μας χτυπήσει όλους σαν μπούμερανγκ”, δήλωσε στο TRT ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μαχίρ Ουνάλ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο κόκκινες γραμμές για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, διότι η παραπληροφόρηση είναι εξίσου επικίνδυνη με την τρομοκρατία”, συνέχισε ο Ουνάλ. Το AKP εργάζεται πάνω στην πρόταση για σχεδόν οκτώ μήνες, είπε.

”Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει άρθρα για την έκδοση ποινών φυλάκισης για την εν γνώσει διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Θα ρυθμίζει επίσης τη διαδικτυακή δημοσιογραφία”, δήλωσε.

Οι εκπρόσωποι των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα, αντί για νομικά πρόσωπα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι νόμοι της Τουρκίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαιροποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2021, ώστε να απαιτείται από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανοίγουν γραφεία στο εσωτερικό της χώρας και να διορίζουν εκπροσώπους που να είναι Τούρκοι πολίτες.  Όσοι αρνούνται αντιμετωπίζουν πρόστιμα εκατομμυρίων λιρών, περιορισμό στις ταχύτητες και πιθανές απαγορεύσεις.

Τον Σεπτέμβριο, αξιωματούχοι του AKP δήλωσαν στο BBC ότι ο νέος νόμος για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων θα “επικεντρωθεί σε συντονισμένες προσπάθειες και όχι σε μεμονωμένα άτομα”.

Βαγγέλης Μαρινάκης