Ποιές είναι οι προϋποθέσεις Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

 Ποιές είναι οι προϋποθέσεις Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Η Τουρκία δεν θα δει θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκτός και αν δείξουν με σαφείς τρόπους ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας στο φόντο της επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ζήτησε από τη Σουηδία «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και επισήμανε στον Φινλανδό πρόεδρο ότι η Άγκυρα αναμένει σεβασμό και στήριξη για τον αγώνα της κατά των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της αλλά και ότι δεν είναι στο πνεύμα του ΝΑΤΟ να αγνοεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνιστούν απειλή για κάποιο μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.

Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Σουηδίας αλλά και τον ομόλογό του στη Φινλανδία, σε μια απρογραμμάτιστη κίνηση, καθώς η Τουρκία επιμένει να μην δέχεται την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στους ηγέτες των δύο αυτών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα ίδια πράγματα που ζήτησε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, να δει ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πηγή: Reuters

Βαγγέλης Μαρινάκης