• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιες χώρες εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ- Επιχείρηση που θυμίζει το “Argo” από τις ΗΠΑ

 Ποιες χώρες εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ- Επιχείρηση που θυμίζει το “Argo” από τις ΗΠΑ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις χωρών της Δύσης. Βασικό μέλημά τους η ασφαλής εκκένωση των πρεσβειών τους στην Καμπούλ. Από το πρωί από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας έβγαιναν καπνοί. Το προσωπικό έκαιγε έγγραφα, ντοκουμέντα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν για να χρησιμοποιηθεί ως υλικό προπαγάνδας. Όλα αυτά παραπέμπουν στην εκκένωση της πρεσβείας στη Σαϊγκόν αλλά και σε εκείνη της απομάκρυνσης των Αμερικανών από την Τεχεράνη κατά την πτώση του Σάχη, όπως περιγράφεται στην ταινία “Argo” με τον Μπεν Αφλεκ.

Εικόνες από τηλεοπτικά πρακτορεία έδειχναν ελικόπτερα να προσγειώνονται σε χώρο κοντά στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται σε φάση εκκένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου στήριξε την απόφαση του προκατόχου του για οριστική αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης από τη χώρα, τώρα αύξησε από 3000 σε 5000 τον αριθμό των στρατιωτών, που από νωρίς το πρωί επιχειρούν για την απομάκρυνση διπλωματικού και τοπικού προσωπικού. Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τους Ταλιμπάν με άμεσα και ισχυρά στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που κάποιος από το προσωπικό της πρεσβείας κινδυνεύσει.

Η μεταφορά του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας ξεκινά κανονικά αύριο. Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων όμως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας αποφάσισε τη μεταφορά του άμεσα στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ και εργάζεται εκεί. Σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild εντός της ημέρας αναμένονται ένα μεγάλο μεταγωγικό τύπου Typ A400M των ενόπλων δυνάμεων με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και ένα Airbus Α310 για να μεταφέρουν τους Γερανούς εκτός χώρας. Εάν αυτό γίνει σήμερα ή αύριο, δεν διευκρινίζεται και δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειωτέον ότι για την νέα αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν χρειάζεται προηγούμενη εντολή από τη γερμανική Βουλή, η οποία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θα δοθεί αργότερα.

Σε εκκενώσεις των πρεσβειών τους προχωρούν κι άλλες χώρες. Η Ιταλία για παράδειγμα απομακρύνει απόψε το προσωικό εκτός της χώρας. Αντίθετα η Ρωσία δεν προγραμματίζει εκκένωση της δικής της πρεσβείας, όσο οι Ταλιμπάν δεν έχουν μπει ακόμη στο κέντρο της πόλης. Στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ρώσο πρέσβη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εργάζεται σε κλίμα ηρεμίας, όπως είπε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, οι ξένοι μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εάν το θέλουν ή να δηλώσουν τις επόμενες ημέρες την παρουσία τους στη νέα διοίκηση. Τέλος η Μόσχα προσπαθεί με άλλες χώρες να επιτύχει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Πηγή: DW

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.