• 1 Δεκεμβρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: “Ταινίες θρίλερ” στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας

 ΠΟΕΔΗΝ: “Ταινίες θρίλερ” στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας

«Τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας θυμίζουν ταινίες θρίλερ», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτη το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «σοκαριστικά στοιχεία» αναφορικά με τους θανάτους ασθενών στο Ιπποκράτειο.

πως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το τελευταίο δεκαπενθήμερο πέθαναν 41 ασθενείς με κορωνοϊό και από όλες τις άλλες παθήσεις πέθαναν 37 ασθενείς. Από τους 41 ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές ΜΕΘ των χειρουργείων και μόνο 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ».

Αυτοδυναμία ή συνεργασία; Το “κρυφό” μήνυμα μιας δημοσκόπησης ανοίγει τη συζήτηση…

«Είμαστε τώρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έκλεισε μόλις η εφημερία. Εξετάσθηκαν 150 περιστατικά κορωνοϊού. Εισήχθησαν 63 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ασθενείς ύποπτα κρούσματα. Η ΜΕΘ 15 κλινών είναι γεμάτη και 7 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής στα χειρουργεία», προσθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο Παπαγεωργίου σε ΜΑΦ και στεφανιαία, 7 στο Ιπποκράτειο σε χειρουργεία, 3 στο Παπανικολάου σε χειρουργεία».

Σύμφωνα, πάντα, με την ΠΟΕΔΗΝ, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ένας στη Χαλκιδική
  • Ένας στην Έδεσσα
  • 3 στα Γιαννιτσά
  • Ένας στην Κατερίνη
  • Ένας στον Άγιο Παύλο

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, ο κ. Γιαννάκος «γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηληκιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ πια αγγίζει το 80%. Γίνεται πια επιλογή ασθενών στις κλινικές κορωνοϊού για την τοποθέτηση μηχανημάτων υψηλής ροής οξυγόνου».

Τραγική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας συνιστά τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας».

Όπως αναφέρει, «το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές, εκτός ΜΕΘ. Η ΜΕΘ 3 κλινών έκλεισε. Είναι πολυτέλεια κατά τον κ. Σκέρτζο. Νοσηλεύει σε δύο κλινικές 50 ασθενείς με κορωνοϊό και ανοίγει και τρίτη. Κάθε κλινική διαθέτει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ασθενών για τη τοποθέτησή τους, αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν. Τρείς παθολόγοι μόνο στο νοσοκομείο και κανένας πνευμονολόγος. Επικουρικά έρχονται από άλλα νοσοκομεία γιατροί για βοήθεια».