• 5 Μαρτίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Αναβάλλονται χειρουργεία και οι ασθενείς καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά

 ΠΟΕΔΗΝ: Αναβάλλονται χειρουργεία και οι ασθενείς καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά

Η αναστολή των χειρουργείων «κρύβει» κινδύνους για τους ασθενείς, οι επεμβάσεις των οποίων λαμβάνουν χώρα αφότου η κατάσταση τους επιβαρυνθεί σημαντικά, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μιας νόσου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», ενώ «ακόμη και τώρα ισχύει η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων», αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σφοδρή κριτική Λινού στην απαγόρευση συγκεντρώσεων: Κίνηση πανικού με άλλες προεκτάσεις, πρέπει να διορθωθεί

Παράλληλα, οι «οι ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων. Κατά την κυβέρνηση λειτουργούν 1.100 και πλέον κλίνες, ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3.500 κλίνες που έπρεπε να λειτουργούν με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό».

Και «παρ’ ότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς παραμένουν ως ΜΕΘ κορονοϊού, εν εναμονή του τρίτου κύματος. Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες».

Συνεπώς, «για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρθνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

«Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πιά να ισχύουν. Δεν εκδίδονται νέες. Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί για χειρουργείο ακυρώνονται. Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία. Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννάκος απευθύνει έκκληση «να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ», ώστε «τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές ΜΕΘ να επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν».