• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Εκστρατεία ενημέρωσης – Μην στερείσαι ανάσες ζωής!

 Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Εκστρατεία ενημέρωσης – Μην στερείσαι ανάσες ζωής!

Είναι στιγμές που το αίσθημα ότι η ανάσα τελειώνει σε τρομάζει… Νιώθεις πώς το οξυγόνο δε φτάνει και δεν μπορείς να πάρεις μία βαθιά ανάσα… Νομίζεις ότι είσαι στο βυθό και προσπαθείς να βγεις στην επιφάνεια για να αναπνεύσεις και πάλι!

Η δύσπνοια και κόπωση σε καταβάλουν χωρίς να ξέρεις την αιτία… Είναι στιγμές που και η παραμικρή κίνηση φαντάζει βουνό…

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τυχαία και για αυτό δεν πρέπει να τα αγνοείς! Μην το αμελείς! Δώσε τη μάχη να κερδίσεις την ανάσα που νιώθεις να χάνεται…

Μη στερείσαι ανάσες ζωής! Μην αφήνεις την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση να σε «πνίγει»!

Γιατί η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση σου στερεί το οξυγόνο;

Η ΠΑΥ είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Στην ΠΑΥ, οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.
Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο ειδικός γιατρός θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη δύναμη της αναπνοής σου!  

Με την έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό γιατρό και την ενημέρωση, η αβεβαιότητα δε σε βασανίζει πλέον, γνωρίζεις την κατάστασή σου και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βέλτιστη θεραπεία.

Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερη έκβαση της νόσου. Είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) που είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Πάρε τώρα ανάσα ζωής με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση

Στην ΠΑΥ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία της σε όσο το δυνατόν πρωιμότερο στάδιο.
Με την κατάλληλη θεραπεία και τις οδηγίες του γιατρού, επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου. Αν και δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για ίαση στην ΠΑΥ, οι εξελιγμένες αγωγές και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να την αντιμετωπίσουν.

«ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ» – ΜΑΘΕ για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Η Janssen Ελλάδος, φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, αφοσιωμένη στην ενημέρωση για τη νόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) δημιούργησε μια καμπάνια ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Το εικαστικό της ενημερωτικής εκστρατείας (μια ανθρώπινη φιγούρα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή τελειώνει το οξυγόνο) περνάει ένα δυνατό μήνυμα που αγγίζει τον ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ, καθώς έχει βιώσει το βασανιστικό αίσθημα του να λιγοστεύει ο αέρας που αναπνέει, της ανάσας ποπυ τελειώνει.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της αναγνώρισης των μη ειδικών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.

«Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί, την τελευταία εικοσαετία, στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», επισημαίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) κα Αναστασία Άνθη.
«Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».

Η Janssen Ελλάδος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή. Για αυτό το σκοπό, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

«Η Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους», δηλώνει, με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen ΕλλάδοςGisella Dante. «Οι αξίες μας, σε συνδυασμό με την επιστημονική μας καινοτομία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα, αποτελούν οδηγούς για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».

«Δώστε ανάσα σε αυτούς που τη χρειάζονται, μαθαίνοντας για τη ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας»

Αυτό είναι το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση!

«Η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας», τονίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου. «Ταυτόχρονα, η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας».

Σήμερα, οι ασθενείς με ΠΑΥ δεν είναι μόνοι! Μαζί με το οικείο περιβάλλον, ο ειδικός γιατρός και οι σύλλογοι ασθενών είναι εκεί για να προσφέρουν υποστήριξη όταν τη χρειάζονται.

Μη στερείσαι ανάσες ζωής! Μην αφήνεις την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση να σε «πνίγει»!

Ρούλα Σκουρογιάννη