• 19 Ιανουαρίου, 2022

Πλεύρης: Απολύσεις υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστούν μέχρι 31 Μαρτίου

 Πλεύρης: Απολύσεις υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστούν μέχρι 31 Μαρτίου

Την αστική και ποινική προστασία των γιατρών, έναντι προδήλως αβάσιμων μηνύσεων, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους σε ασθενείς που πάσχουν αποκλειστικά από τον κοροναϊό, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο να απολυθούν από το ΕΣΥ οι υγειονομικοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, “η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί”, αναφερόμενος στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. “Η πανδημία δείχνει ότι αυτό το μέτρο μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Όχι μόνο για την περίοδο που διανύουμε. Εξετάζεται με σαφή τρόπο πλέον, εάν αυτοί που παρέχουν υπηρεσίες ως υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι”.

“Άρα, συνέχισε ο Θάνος Πλεύρης, όσοι βρίσκονται τώρα σε αναστολή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία, θα βρίσκονται σε αναστολή, αλλά επιπλέον εξετάζεται να μην μπορεί να υπάρξει άλλη παράταση και αναμονή του κράτους, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εμβολιασμός είναι προς όφελος της κοινωνίας, άρα όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος”.

“Με τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία της πανδημίας, είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο θα παραμείνει και δεν θα παραμείνει μόνο για αυτό το τρίμηνο. Συνεπώς, όσοι θέλουν να παραμείνουν στο σύστημα υγείας θα πρέπει αυτό το τρίμηνο να πάρουν μια απόφαση αν θα εμβολιαστούν ή δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές
Παράλληλα, επισήμανε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα. Αφήνοντας μάλιστα και «ανοιχτό παράθυρο» να υπάρξουν μέτρα ακόμη και μέσα στην γιορτινή περίοδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για μετά τις γιορτές θα υπάρξει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων» έτσι ώστε «να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία». Σημείωσε ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να ισχύουν αμέσως μετά τις γιορτές» όμως σημείωσε η κατάσταση θα είναι σε «στενή παρακολούθηση αναλόγως των στοιχείων τα οποία έχουμε θα καθορίσουμε τις αποφάσεις μας». Τόνισε επίσης πως «οι έλεγχοι θα είναι σχεδόν όσοι έλεγχοι που έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε». Συμπλήρωσε τέλος πως «η χώρα μας άνοιξε νωρίς την 3 δόση» και «είναι πρώτη όσον αφορά τον εμβολιασμό της αναμνηστικής δόσης»

Υπεραμυνόμενος της ρύθμισης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι «παραμένει ακέραια η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πράξεις και παραλείψεις που παραβιάζουν το ιατρικό πρωτόκολλο ή τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά ασθενείς αποκλειστικά με Covid-19, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από κακόβουλες και κατάφωρα αβάσιμες μηνύσεις».

«Στη Βουλή θα αποδειχθεί σήμερα αν σεβόμαστε τους ανθρώπους της “πρώτης γραμμής” που καθημερινά δίνουν μάχες και θέλουμε να τους προστατεύσουμε αστικά και ποινικά από κακόβουλες μηνύσεις», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.