Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: Δύσκολη η μεταδοτικότητα, δεν πρέπει να μας πανικοβάλει

 Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: Δύσκολη η μεταδοτικότητα, δεν πρέπει να μας πανικοβάλει

Για την ευλογιά των πιθήκων, το νέο νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και την κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και την εξάπλωση της νόσου, ο κ. Πλεύρης είπε πως «αν η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε πριν από 5 χρόνια, στην προ κορωνοϊού εποχή, θα ήταν 4η-5η είδηση. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αφού έχουμε 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι δείγμα της μεταδοτικότητας».

Συμπλήρωσε ότι «βγήκε θετικό το δείγμα, γίνεται και επιπλέον εξέταση, αλλά από αυτά που μου είπε ο κ. Ζαούτης (ΕΟΔΥ) είναι βέβαιο πως είναι κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος έχει απομονωθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του. Δεν έχουμε χαρακτηριστικά κορωνοϊού σε ότι αφορά τις επαφές, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολη η μεταδοτικότητα και απαιτεί επαφές πολύ στενές και σωματικές».

Για τα νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδα σε παιδιά στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «παρακολουθούμε κάθε κρούσμα που χαρακτηρίζεται ύποπτο. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ευτυχώς όσα παιδιά έχουν κριθεί ως ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα είναι όλα μια χαρά».

Σχετικά με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την πρόσληψη γυναικολόγων και μαιευτήρων σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ως μέσο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως ετοιμάζονται «προκηρύξεις που ξεκινούν από ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αναβαθμίζουν τις θέσεις για να υπάρχει κίνητρο να πάει κάποιος και επιπλέον θα υπάρχει και χρονικός ορίζοντας για να διευκολυνθεί να πάει και να μείνει».

«Δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και θέματα εξέλιξης για τα οποία δεν είναι ελκυστικό σήμερα το ΕΣΥ για να μπει σε αυτό ένας γιατρός. Εξετάζουμε ένα νέο πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει και ένα πιο ελαστικό σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερες αποδοχές ο γιατρός», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, που θα φέρει το όνομα «Φώφη Γεννηματά», προς τιμής της αποδημήσασας πολιτικού, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 5 εξετάσεις για εκατομμύρια πολίτες:

Μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού
Εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Εξετάσεις που αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα
«Μέχρι τώρα ήταν ευθύνη του πολίτη να πάει να κάνει εξετάσεις σε προληπτικό – εθελοντικό επίπεδο. Τώρα θα βρούμε μέσω του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής τους πολίτες, θα τους σταλεί μήνυμα και θα τους σταλεί και το παραπεμπτικό για να πάνε να κάνουν δωρεάν την εξέταση και μετά επίσης δωρεάν να κάνουν επίσκεψη σε γιατρό για να δει τις εξετάσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μανώλης Δράκος