• 27 Νοεμβρίου, 2021

Πλεύρης- Σκέρτσος: Δεν αποκλείεται lockdown τύπου Αυστρίας – Αργότερα μέσα στην εβδομάδα η επίταξη των γιατρών (vid)

 Πλεύρης- Σκέρτσος: Δεν αποκλείεται lockdown τύπου Αυστρίας – Αργότερα μέσα στην εβδομάδα η επίταξη των γιατρών (vid)

Δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν και lockdown σε μη εμβολιασμένους σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείουμε καμία πρόταση, ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση θα το λάβει αν το κρίνουν οι ανάγκες». «Οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο Θάνος Πλεύρης εξηγώντας ότι «θέλω να καταστεί σαφές ότι και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά. Η πίεση στο ΕΣΥ γίνεται από τους μη εμβολιασμένους».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τις σκέψεις που γίνονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους άνω των 65 ετών είπε ότι «στην παρούσα φάση είμαστε στη διαδικασία να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα». Όπως είπε «υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς. Αλλά αυτό που προέχει είναι η αναγκαιότητα».

Σημείωσε, πάντως, ότι «το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες όσον αφορά την τρίτη δόση αυτό αφορά εμάς. Για την ώρα υπάρχει η αναγκαιότητα αλλά εξετάζουμε και την υποχρεωτικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με αυτή την ανταπόκριση (σ.σ. για την τρίτη δόση του εμβολιασμού) θα αποφύγουμε την υποχρεωτικότητα. Στο τραπέζι είναι όλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σκέρτσος

Στην τρίτη δόση του εμβολίου και στους άνω των 65 εστιάζει η κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και ταυτόχρονα αναζητεί τρόπους αποσυμφόρησης του ΕΣΥ.

ADVERTISING

Εκτός λοιπόν από το αυστριακό μοντέλο, που επιτρέπει στους ανεμβολίαστους να πάνε μόνο στη δουλειά και το σουπερμάρκετ, το Μαξίμου… εμπνέεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καθιστά υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους άνω των 65, προκειμένου να διατηρήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό τους.

Όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το γαλλικό παράδειγμα, αποκλείοντας, καταρχάς από την εστίαση, τους άνω των 65, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε μάλιστα στον Ελεύθερο Τύπο ότι: “το Ισραήλ και η Γαλλία έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση”. Και εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην τρίτη δόση και στους άνω των 65.

“Σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480”, ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Επιτάξεις

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς θα γίνει μέσα στην εβδομάδα καθώς, όπως είπε, «ήδη οι σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί» και «καθημερινά μας έρχονται ονόματα γιατρών που θέλουν να έρθουν στο ΕΣΥ».

«Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επιστράτευση τα κενά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΟΡΕΝ από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών θα απαιτηθούν 48 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους, επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε την εθελοντική παρουσία των γιατρών» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης. «Υπάρχει μια κινητικότητα μέσα στην εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα κενά ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα αλλά το μέτρο μπορεί να επεκταθεί αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά το αίτημα των ιδιωτών γιατρών για διάταξη περί ακαταδίωκτου ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι υπάρχει αίτημα για προστασία των γιατρών από αβάσιμες μηνύσεις αλλά από την άλλη πλευρά θέλει μια πολύ λεπτή ισορροπία γιατί δεν μπορούμε να στερήσουμε τι δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Εξετάζουμε πώς θα έχουμε μια ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το ιατρικό προσωπικό από απαράδεκτες ενέργειες κόσμου που θέλει να εκμεταλλευτεί καταστάσεις αλλά και να έχουμε και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όσους το επιθυμούν».