Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση και επιδίωξη για “κλειστές” συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες- Ποιοι απέρριψαν την πρόταση στην τηλεδιάσκεψη του Ευρ. Συμβουλίου

 Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση και επιδίωξη για “κλειστές” συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες- Ποιοι απέρριψαν την πρόταση στην τηλεδιάσκεψη του Ευρ. Συμβουλίου

Σε “κλειστές” συμφωνίες με συγκεκριμένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά σχετικά ικανοποιητικά, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρώτη απόρριψη της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά το ζήτημα, αλλά γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθεί σχετική απόφαση, τουλάχιστον όχι άμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λοιπόν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να συζητηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τυποποίηση της μορφής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να συζητηθεί σοβαρά εφόσον θα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Η Γαλλία επικαλείται ότι είναι πρώιμη η σχετική συζήτηση τη στιγμή που μόλις έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Βέλγιο ότι θα θεωρηθεί διάκριση σε βάρος όσων δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, ότι θα εκληφθεί ως υποχρέωση σε εμβολιασμό. Και η Γερμανία ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου για την παράταση του lockdown στη Γερμανία είχε δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεων της, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί πως ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον ιό και ότι δεν γίνεται ορισμένοι άνθρωποι να έχουν διπλό προνόμιο, του εμβολιασμού και της διευκόλυνσης μετακίνησης, όταν θα υπάρχουν πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι πολίτες, που θα ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά δεν πρόλαβαν.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που όπως και η Ελλάδα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δη τον θερινό. Η Αθήνα δε διαμηνύει στους εταίρους ότι στο τέλος ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αναπόφευκτο και καλεί την ΕΕ να προνοήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση εξάλλου τονίζει ότι δεν πρόκειται για υγειονομικό διαβατήριο, αλλά για μία πιστοποίηση που απλώς θα επιτρέπει ταξίδια με λιγότερη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τον τουρισμό- Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΙΑΤΑ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη. Αλλά καθώς η Ευρώπη κινείται χαρακτηριστικά με αργούς ρυθμούς και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα έχει καταλήξει εγκαίρως για την τουριστική σεζόν, στην Αθήνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ. Δηλαδή οι πολίτες των χωρών αυτών που θα έχουν εμβολιαστεί και θα έχουν τη σχετική απόδειξη, να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα ακόμη και χωρίς τεστ και καραντίνα.

Με πληροφορίες από το news247.gr

Σχετικά Άρθρα