Πήρε φωτιά η Βουλή με αφορμή την ομιλία Μητσοτάκη για τους ανέργους- Σύγκρουση με την αντιπολίτευση

 Πήρε φωτιά η Βουλή με αφορμή την ομιλία Μητσοτάκη για τους ανέργους- Σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίζεται αύριο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να σφυροκοπά κατά των «νεοφιλελεύθερης κοπής» διατάξεων που μεταξύ άλλων, καταργούν κυριακάτικες αργίες και…σχετικοποιούν την απονομή συντάξεων. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και πρωθυπουργό για συκοφάντηση των ανέργων και προκλητική στάση τόσο εναντίον τους όσο και κατά του ΟΑΕΔ.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στους ανέργους προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022 μίλησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ με τον τίτλο «Δουλειές Ξανά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ανεργία έπεσε στο 12,8% από το 17,2% και έκανε λόγο για την «ταχύτερη και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη δημιουργία παραπάνω από 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια απασχολούμενους.

Όπως τόνισε αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε πολλές προκλήσεις και κρίσεις, σε ένα δυσμενές και δυσχερές διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων στην πανδημία.

«Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν γιατί είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ισπανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι εκτός από την ανεργία είναι διαχρονικό το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών σε συνθήκες που η χώρα δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια.

Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως από τη μείωση των φόρων και των άλλων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται». Η ακρίβεια χρειάζεται οργανωμένη πανευρωπαϊκή αντίδραση, συνέχισε.

«Γνωρίζω καλά πόσο ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2022.

«Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών ως προς αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η απάντησή του σε όσους εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι πως «η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ωφελήσει όλους και τους μισθωτούς για να μην βλέπουν την ανάπτυξη ως μια στατιστική απεικόνιση που δεν αφορά τη ζωή τους.

Αναφερομένος στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος είναι «να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τι προσόντα διαθέτουν οι άνεργοι. Αλλά και να διακρίνουμε τους πραγματικούς ανέργους ώστε οι πόροι να κατευθύνονται προς στοχευμένες παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την ώρα που υπάρχει μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα, είπε ο πρωθυπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο του τουρισμού.

Μεταβατικός ο χαρακτήρας των επιδομάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες του για περικοπές επιδομάτων ανεργίας τόνισε ότι αυτό θα εξακολουθεί να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ωστόσο έθεσε ορισμένα ερωτήματα απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι όσοι έχουν εισοδήματα 100.000 ευρώ; Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες; Αρνείστε ότι ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Είναι σύγχρονες ενεργητικές πολιτικές εργασίας, προσφέροντας ατομική κινητοποιήση για να βγουν οι άνεργοι από το φαύλο κύκλο της ανεργίας. Εκτός αν θελετε εξαρτημένους από τα κρατικά επιδόματα».

Τα επιδόματα πρέπει να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας πως «δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους» αλλά «πολλές καλές καλοπληρωμένες δουλειές».

Σύγκρουση Χατζηδάκη – Παφίλη

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, προκάλεσε ο τρόπος που αναφέρθηκε στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ με υψηλά εισοδήματα, ο υπουργός Εργασίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τον λόγο, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο.

«Θα το πω λαϊκά, κύριε Χατζηδάκη. Κόφτε αυτό που λέτε για τους καταχραστές. Πόσοι έχουν ετήσιο εισόδημα, πάνω από 30.000 ευρώ; Πείτε μας! Είπατε 1.230 έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ. Πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ; Είναι 1.100.000 εργαζόμενοι. Δεν ντρέπεστε λίγο;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Και γιατί τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα γι΄ αυτούς που έχουν τέτοιο εισόδημα, αυτοί που φωνάζετε τώρα; Εσείς δεν κυβερνάγατε και οι υπόλοιποι; Γιατί δεν το λύσατε αυτό; Το χρησιμοποιείτε, ως πρόσχημα αλλά είναι πρόστυχο, να χρησιμοποιείτε τους 1.230 για 1.100.000 ανέργους! Βγάλτε τους! Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τώρα όμως το κάνετε σκόπιμα! Για να περάσετε όλα τα υπόλοιπα. Σας λέω όμως σταματήστε το, γιατί εξαγριώνονται 1.000.000 άνθρωποι, όταν τα ακούνε αυτά».

«Εκείνο το οποίο είπα είναι ότι πάνω από 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλώνουν σίγουρα, όπως φάνηκε από την πρώτη έρευνα, 40.000 εγγεγραμμένοι. Πάνω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλώνουν 13.000 εγγεγραμμένοι. 1.232 εγγεγραμμένοι στα μητρώα για πάνω από 10 χρόνια, έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Εν πάση περιπτώσει, η ρύθμιση που φέρνουμε, αποκλείει τους 40.000, διότι θέτουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης και αυτοί βγαίνουν απέξω. Αυτούς βγάζουμε. Επειδή μόλις είπατε ότι δεν έχετε πρόβλημα, να τους βγάλουμε, σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει, να το υπερψηφίσετε πράγματι και όχι μόνο να ξιφουλκείτε, αλλά να τηρήσετε και τον λόγο σας ταυτόχρονα».

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που δεν έχουν αυτά τα ωφελήματα, επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «η κυβέρνηση τάσσεται με τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Εσείς, λυπάμαι που το λέω, με καταχραστές δημόσιου χρήματος».

Ξενογιαννακοπούλου: «Τιμωρητικές διατάξεις και στοχοποίηση»

Η κυβέρνηση στοχοποιεί ανέργους, με στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό και για να δικαιολογήσει τις τιμωρητικές διατάξεις που αφορούν το σύνολο των ανέργων, κατήγγειλε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

«Με κάθε νομοσχέδιο που μας έχετε φέρει, από το αντεργατικό νομοσχέδιο, από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, από τον πελατειακό στρατό των 256 εκλεκτών ημετέρων μετακλητών στις διοικητικές θέσεις προϊσταμένων του ΕΦΚΑ, με 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ μισθούς, έρχεστε τώρα στο απόγειο του λαϊκισμού να συνεχίζετε να μιλάτε για καταχραστές και για απατεώνες. Για ποιον λόγο;», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συνέχισε: «Το κάνετε αυτό, για να δημιουργήσετε ένα κλίμα. Στοχοποιείτε, απαξιώνετε, δημιουργείτε κοινωνικό αυτοματισμό, έχετε και τα μέσα ενημέρωσης να “πιπιλίζουν” όλη αυτή την ιστορία των καταχραστών, απατεώνων, όπως ήταν τεμπέληδες οι του ΕΦΚΑ ή άχρηστοι οι του ΣΕΠΕ. Αυτό κάνετε κάθε φορά».•

Η κυβέρνηση δημιουργεί την εικόνα μιας τεράστιας σπατάλης, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει τις τιμωρητικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των ανέργων. «Δεν αφορούν τις 40 χιλιάδες. Αφορούν το σύνολο των ανέργων, αφορούν το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για τη σημερινή κατάσταση του ΟΑΕΔ, είπε επίσης η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε ότι λόγω της συνεχούς μείωσης των εισφορών, υπάρχει μια τεράστια μείωση στα έσοδα και τους πόρους του ΟΑΕΔ, «μια μείωση που την περασμένη χρονιά ήταν 56%, περίπου 1,2 δισ., το οποίο σημαίνει βέβαια υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των κοινωνικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και διαφόρων κρίσιμων κοινωνικών πολιτικών».

Όπως εξάλλου επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης μπορεί να στοχοποιεί σήμερα ανέργους για το πώς ευεργετούνται από τον ΟΑΕΔ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με τα πιο χαμηλά επιδόματα ανεργίας και για το μικρότερο χρονικό πλαίσιο που δίνεται αυτό το επίδομα.

«Δεν κάνετε καμία αναφορά ότι στις επιλογές σας, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πακτωλός του 1,2 δισ. ευρώ πηγαίνει στην κατάρτιση, προκειμένου φυσικά να ευεργετήσετε, με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες και διαδικασίες που επιλέγετε, την ιδιωτική αγορά στον τομέα της κατάρτισης, ενώ για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, έχετε προσδιορίσει μόνο 571 εκατ. και μάλιστα, έχετε, κύριε υπουργέ, εξαιρέσει τον δημόσιο τομέα. Και ξέρουμε τη σημασία που έχει η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σκληρή επίθεση με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού

«Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη των μισθών, όταν με το νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επέβαλε 2 ώρες απλήρωτη εργασία, κατέλυσε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μας είπε ότι καλεί τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν την αύξηση των μισθών. Επί δύο χρόνια η Ελλάδα είχε παγωμένο τον κατώτατο μισθό. Έκανε μια αύξηση 1η Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, 13 ευρώ μικτά το μήνα και όταν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού πριν το πόλεμο είναι 15%», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε: «Εδώ και μήνες, εμείς μιλάμε για την ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε το εισόδημα των εργαζομένων που έχει χαθεί αυτούς τους 8 μήνες και πολύ περισσότερο να αναπληρώσει τις συνθήκες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

ΚΙΝΑΛ: “Μας αντέγραψε ο κ. Μητσοτάκης για την φθηνή στέγη”

Με έντονο τρόπο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Βουλή για τη φθηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ.
Πηγές από τη Χ. Τρικούπη σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής σημείωναν με νόημα: «Ακόμη και η αντιγραφή προτάσεων όταν είναι προς όφελος των πολιτών είναι «δικαιολογημένη» , αλλά ως ένδειξη σεβασμού ας λέγεται ποιος έθεσε την κοινωνική στέγη στο δημόσιο διάλογο και παρουσίασε τεκμηριωμένη πρόταση έχοντας συζητήσει διεξοδικά με Ευρωπαίους ηγέτες που εφαρμόζουν ήδη προγράμματα κοινωνικής κατοικίας».

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του σήμερα το πρωί στο iefimerida.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, εξήγησε την πολιτική του στο θέμα της στέγασης των νέων καθώς και το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας τόνισε ότι εκεί αξιοποιώντας επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω κρατικών επενδύσεων σε συνεργασία και με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθούν την αύξηση του αποθεματικού των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από το 2% που είναι σήμερα στο 5%, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά ακινήτων και να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουν αναπτύξει ένα σύστημα φοροαπαλλαγών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμφωνούν να ενοικιάσουν με μακροχρόνια συμβόλαια τα ακίνητά τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, σε δικαιούχους, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Τρίτον, έχουν διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου διάρκειας 1 έως 5 ετών, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους κάτω των 35 ετών, για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα πρώτα τους έξοδα.

Σχετικά Άρθρα