• 30 Ιουλίου, 2021

Πιο σκληρά μέτρα: Συζητείται να θεσπιστούν κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους – Τα άλλα δύο σενάρια

 Πιο σκληρά μέτρα: Συζητείται να θεσπιστούν κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους – Τα άλλα δύο σενάρια

Το νέο άλμα στα κρούσματα, με 2.327 νέα περιστατικά, σήμανε ένα ακόμη «καμπανάκι» στις Αρχές. Ταυτόχρονα, δείχνουν να ανοίγουν μέτωπα, όπως τα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις, ή η συρροή κρουσμάτων σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα επανεξετάζεται το πλαίσιο των μέτρων, στην εστίαση και τη διασκέδαση -με τη δεύτερη να οδηγεί τη διασπορά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, επισήμανε ότι

  • «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».

Ο κ. Πέτσας είπε στη συνέχεια ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή. Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» πρόσθεσε. Ο αν. υπουργός έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα για το ενδεχόμενο του lockdown υπογραμμίζοντας:

  • «Ο καθηγητής Σύψας είπε ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα προστατεύει από ένα καθολικό lockdown και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί που θα υπάρχει έξαρση».

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα επιτελεία της κυβέρνησης καταθέτουν τα σχέδιά τους για θέσπιση κινήτρων -ή και «προνομίων» προς τους εμβολιασμένους- προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο βήμα έγινε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εκπτωτικά πακέτα για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως παραμένει η εστίαση και η διασκέδαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

  • Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.
  • Το δεύτερο σενάριο που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας από το 80%, όπως μέχρι σήμερα συζητείται.
  • Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, πρόκειται για τη δημιουργία δυο ειδών χώρων. Των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μεικτών.

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους το προσεχές διάστημα, σε όλη την επικράτεια. Οι επιχειρηματίες θα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα:

  • Χρηματικά: 3.000 έως 10.000 ευρώ
  • «Λουκέτα»: Αναστολή λειτουργίας 7-15 ημερών
  • Αφαίρεση άδειας λειτουργίας: Σε περίπτωση νέας παράβασης

Πρόστιμα, ωστόσο, θα υπάρχουν και για τους πελάτες:

  • 300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου
  • 3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση και πλαστογράφηση