Πηγές ΥΠΕΞ: Αναληθείς οι αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις

 Πηγές ΥΠΕΞ: Αναληθείς οι αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις

Διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, τοποθετήθηκαν μετά την κλήση από του έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη ζητώντας εξηγήσεις για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποία και για τρομοκρατία. Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για “βαθύ αδιέξοδο της Τουρκίας”.

«Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Καταλήγουν δε: «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο», είχε τονίσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες, δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα καθώς έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.

Ενδεχόμενο “σοβαρότατης κρίσης” – Μετά τις απειλές η Άγκυρα κάλεσε τον έλληνα πρέσβη για τις… τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα

Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία του Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου, είπε στον Σκάι, ο κ. Οικονόμου.

Για τα νησιά είπε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν, και πως όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, ζητώντας εξηγήσεις για μία σειρά θεμάτων.

Ως αιτία της κλήτευσης αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Παναγιώτης Δρίβας