• 15 Απριλίου, 2021

Πηγές Υπ. Εργασίας: Η Πολιτεία θα καλύψει τις δαπάνες των συνταξιούχων για την έκδοση συντάξεων

 Πηγές Υπ. Εργασίας: Η Πολιτεία θα καλύψει τις δαπάνες των συνταξιούχων για την έκδοση συντάξεων

Πηγές του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους “πιστοποιημένους” δικηγόρους και λογιστές προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη και διευκρινίζουν ότι η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης, προσθέτοντας απλώς ότι είναι ακόμα νωρίς να οριστικοποιηθούν οι επιμέρους παράμετροι.

“Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, περί ανάθεσης της έκδοσης συντάξεων σε ‘“πιστοποιημένους’ ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους, αποκαλύπτουν το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης τομέων της κοινωνικής ασφάλισης”, σημειώνουν με ανακοινώσεις ΠΟΣΕ/ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΠΟΠΟΚΠ, αλλά και ΑΔΕΔΥ.

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας επιχειρούν να προωθήσουν ρυθμίσεις προδήλως αντισυνταγματικές», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι «η δικαιοδοσία και η ευθύνη για την έκδοση των συντάξεων ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στο κράτος» και οι ρυθμίσεις που προωθούνται δείχνουν «για μια ακόμη φορά απόλυτη περιφρόνηση τόσο στο σύνταγμα όσο και στο θεσμικό πλαίσιο. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα καταπέσουν στο ΣτΕ, ως αντισυνταγματικές”, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. “όχι μόνο δεν διεκπεραίωσε, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε, αλλά προσέθεσε σε αυτές τις εκκρεμότητες και δεκάδες χιλιάδες ακόμα».

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ακόμα ότι με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού καταδεικνύεται πως η κυβέρνηση επενδύει στον ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό, σημειώνοντας ότι “εάν το υπουργείο Εργασίας θέλει να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και στην προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού που λείπει από τον ΕΦΚΑ. Εάν αυτό δεν το πράξει, τότε επιβεβαιώνει πλήρως όλα εκείνα τα σενάρια που μιλούν για σκόπιμη και συνειδητή επιλογή αποδόμησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, με στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων για την προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Η υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, των συλλόγων ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δηλώνουμε ότι θα την περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των ασφαλισμένων και στις βάσεις δεδομένων του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκάστοτε συνταξιοδοτική απόφαση. Αυτή η πρόβλεψη θα καταπέσει με την πρώτη δικαστική προσφυγή, εκτιμούν γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης.