• 16 Ιανουαρίου, 2021

Πέτσας για την φωτογραφία της Πάρνηθας: Όταν κάποιος αθλείται μπορεί να μετακινηθεί εντός του νομού…

 Πέτσας για την φωτογραφία της Πάρνηθας: Όταν κάποιος αθλείται μπορεί να μετακινηθεί εντός του νομού…

Για την άρση του lockdown, την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού της χώρας μας και τους εμβολιασμούς που έρχονται στα τέλη του μήνα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα, στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, “το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει”

“Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε” συνέχισε.
“Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση”, ξεκαθάρισε, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όπως είπε. “Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα”, συμπλήρωσε.

Για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από κυβέρνηση και επιτροπή, είπε:

“Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν”, συνέχισε.

Για το τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, σημείωσε:

“Στη βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις”.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, απάντησε:

“Μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, απάντησε πως είναι “δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια”.

Για τα εμβόλια είπε πως “οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκ. πολίτες το μήνα.

“Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ”, είπε.

“Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκ. εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες.

Αυτό που έχει σημασία για να ξέρει ο πολίτης, είναι να ξέρει πως δεν θα λήψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει”, ανέφερε.

Για την επίμαχη φωτογραφία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός συνηθίζει να φωτογραφίζεται με τους πολίτες και πως η μάσκα κατά την άθληση δεν προβλέπεται. Ακόμη, είπε για ακόμη μια φορά πως όταν κάποιος αθλείται μπορεί να κινηθεί εντός του ιδίου νομού. “Άλλο ζήτημα αν υπήρξε χαλάρωση κατά τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία”, είπε. Δήλωση, βεβαίως, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη του Ν. Χαρδαλιά ότι η ατομική άθληση επιτρέπεται μόνο πέριξ της κατοικίας.

Για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ζήτησε να τιμηθεί η μνήμη του με άλλους τρόπους και όχι με πορεία.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε πως ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει και κυρώσεις και εμπάργκο. Το αν θα δούμε πραγματικές κυρώσεις ή “απειλή κυρώσεων”, ανέφερε πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά θέλουμε να τερματιστεί η παραβατική πολιτική της Τουρκίας”.