• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Έρχονται αυξήσεις “φωτιά” – H τιμή του λίτρου

 Πετρέλαιο Θέρμανσης: Έρχονται αυξήσεις “φωτιά” – H τιμή του λίτρου

Στο πώς αποτυπώνονται στην αγορά των καυσίμων και φαίνονται στην τσέπη των καταναλωτών οι ανατιμήσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (7/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ζήτησε μάλιστα τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

«Από τον Ιανουάριο είχαμε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις σε καθημερινή βάση, και έτσι αθροιστικά φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υπερβεί το 20% στην αύξηση της τιμής του καυσίμου στο διυλισμένο προϊόν», υπογράμμισε ο Γιώργος Ασμάτογλου. Εξήγησε δε ότι «το αργό πετρέλαιο επιβαρύνει το διυλισμένο στο κομμάτι του προ φόρων. Άρα έχουμε και κάποιους υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή, αλλά στην τιμή των προ φόρων έχει επιβαρυνθεί αρκετά».

Παρασκήνιο: Αναταράξεις στη Λευκωσία για την επιλογή Στυλιανίδη- “Βράζει” ο Αναστασιάδης-Ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά

Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα ήταν στα 80 λεπτά το λίτρο. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του θα ξεκινήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα από 1,020 ευρώ έως 1,050 ευρώ το λίτρο, δηλαδή, περίπου 1.020 με 1.050 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1,10 ευρώ το λίτρο και στη νησιωτική χώρα οι τιμές θα ξεπεράσουν το 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ