Πέθανε ο καθηγητής Ιστορίας και ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα Απόστολος Παπαϊωάννου

 Πέθανε ο καθηγητής Ιστορίας και ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα Απόστολος Παπαϊωάννου

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 77 ετών στα Ιωάννινα.

Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Τμήματος επί σειρά ετών και διακρίθηκε επιστημονικά για την ιστορική έρευνα και το έργο του μεταξύ άλλων στα Ιωάννινα, την Τεργέστη, την Κρήτη ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τόπο καταγωγής του, το Πωγώνι.

Ήταν όμως και ένας αγαπητός «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι φοιτητές του, με μεγάλη προσφορά στα Γράμματα, στον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία.

Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο αριστερό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη κι από τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας το 1967, στον αντιδικτατορικό αγώνα και την αντίσταση, κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση μεταξύ άλλων στις άγριες φυλακές της Κέρκυρας. 

Το εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσε επί δεκαετίες μία κυψέλη σπάνιων αρχείων και πρωτότυπου πολιτισμού.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του αγαπητού Καθηγητή, επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου Απόστολου Παπαϊωάννου» ενώ θα δώσει σε μία αίθουσα του Τμήματος το όνομά του. Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί στο Δολό Πωγωνίου.

Βαγγέλης Μαρινάκης