• 20 Οκτωβρίου, 2020

“Περιβάλλον” για πρόωρες κάλπες – Επιχείρηση ρευστότητας και ο αστάθμητος παράγοντας του τουρισμού

 “Περιβάλλον” για πρόωρες κάλπες – Επιχείρηση ρευστότητας και ο αστάθμητος παράγοντας του τουρισμού

Όσο υπάρχει covid-19, θάνατοι και περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει καν σκέψη για πρόωρες κάλπες. Όταν όμως το πρόβλημα περιοριστεί; Μπορεί η κυβέρνηση να φαίνεται εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19, φαίνεται όμως ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν κι εκείνοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις εκλογές, για την ακρίβεια δεν εξέλειπαν ποτέ.

Από την περασμένη εβδομάδα το libre σας είχε κρατήσει ενήμερους για κινήσεις με προεκλογικό άρωμα [«Προεκλογικά (;) μηνύματα»], όπως για παράδειγμα την επιτάχυνση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Δημόσιο, που θα επιφέρει την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ, με αντικειμενικό στόχο την επιτάχυνση νέων διορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο και η προετοιμασία του, φέρουν την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ενός πολιτικού, που εκτός από συνεργάτης του πρωθυπουργού, τυγχάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένος με δημοσκοπήσεις, πολιτικό κλίμα, άρα εκ των πραγμάτων και με κινήσεις αιφνιδιασμού…

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Η εφημερίδα «Τα Νέα» της 6ης Οκτωβρίου είχε ως βασικό τίτλο, «Έκτακτο επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση: δώρο γιορτών σε συνταξιούχους».

Κίνηση που προφανώς έχει στόχο να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις που θα αφήσουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός τα… κουτσουρεμένα αναδρομικά για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, πολύ περισσότερο που, όπως αποκάλυψαν εργατολόγοι, η κυβέρνηση στερεί από δυσαρεστημένους απόμαχους ακόμη και το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη!

Αιφνιδιαστική διάταξη: Τέλος στις αγωγές συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Οι συνταξιούχοι όμως ήταν πάντα -και επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές 1,5 χρόνο πριν- μια καλή εκλογική δεξαμενή για τη Νέα Δημοκρατία, ως εκ τούτου προφανώς παραμένει ζητούμενο να βρεθούν τρόποι που θα ισορροπούν με την υπόθεση των αναδρομικών.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. «Ένεση» ρευστότητας ύψους 11 δισ. ως τον Δεκέμβριο, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καταγράφει το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στα «Παραπολιτικά», μέσω μέτρων όπως:

  • επέκταση κατά δύο μήνες της επιδότησης ανεργίας,
  • 6μηνη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας,
  • γ’ και η δ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μόχλευση δανείων ύψους 2,5 δισ. σε ΜΜΕπιχειρήσεις, σχεδόν 1 δισ. «ζεστό» χρήμα από τα ΕΣΠΑ κ.α. Χρήματα που θα προέλθουν από το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ…

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το «περιβάλλον» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με χρονικό, φυσικά, ορόσημο, την παραγωγή του εμβολίου και, συνακόλουθα, τη μαζική διάθεσή του, σημειώνουν τα «Παραπολιτικά» στο πρωτοσέλιδό τους, που έχουν ως βασικό τίτλο, «Σενάρια για κάλπες μετά τον κορονοϊό».

Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό ότι σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας -εδώ, με την υπογραφή του Θανάση Φουσκίδη- μεταφέρεται η αίσθηση (αλλά σε εισαγωγικά) ότι «ο Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να προσφύγει στις αρχές καλοκαιριού σε πρόωρες κάλπες». Αρχές καλοκαιριού, άρα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος covid-19…

Οι επεξεργασίες αυτές δεν είναι παράξενο που βρίσκουν στέγη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, δεδομένης της πίεσης που έχει η κυβέρνηση να πάει σε διπλές εκλογές, εν πάση περιπτώσει να κάψει την απλή αναλογική (εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί η επόμενη αναμέτρηση). Υπέρ δε, της ανοιξιάτικης προσφυγής στις κάλπες συνηγορούν στοιχεία, όπως η απόλυτη υπεροπλία του Κ. Μητσοτάκη στην επικοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία (ακόμη κι αν αυτά μεγεθύνονται), η δημοσκοπική υπεροχή του πρωθυπουργού.

Ενδεχομένως όμως να υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: με μια «ένεση» 11 δισ. απλώς συντηρείς για λίγο μια οικονομία που πηγαίνει άσχημα, αλλά δεν μπορείς για πολύ να εξωραΐζεις την πραγματική κατάσταση.

Αυτή είναι και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, αν, δηλαδή, από την άνοιξη η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να πάρει τα πάνω της, αν θα αρχίσουν κρατήσεις τουριστών για το καλοκαίρι κ.ο.κ.

Αν όχι, είναι ένας πολύ καλός λόγος για την κυβέρνηση να (μας) πάει στις κάλπες…

Νίκος Παπαδημητρίου