• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Περίεργα Χριστούγεννα… χωρίς κάλαντα – Ο νέος κωδικός 13034 και τα μετέωρα σενάρια… επί χάρτου για τον Ιανουάριο

 Περίεργα Χριστούγεννα… χωρίς κάλαντα – Ο νέος κωδικός 13034 και τα μετέωρα σενάρια… επί χάρτου για τον Ιανουάριο

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και οι δρόμοι δεν θα γεμίσουν παιδικές φωνές, καθώς οι περιορισμοί δεν θα επιτρέψουν να βγουν για τα κάλαντα. Την ίδια ώρα η αγωνία έχει φθάσει στο κατακόρυφο καθώς ο αργός ρυθμός υποχώρησης εξάπλωσης του κοροναϊού αναγκάζει τα οποία σενάρια για άρση της καραντίνα να είναι ιδιαιτέρως επισφαλή και μετέωρα.

Ειδικά όταν όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ενόψει ένα βέβαιο τρίτο κύμα όλοι θεωρούν ότι το lockdown θα τραβήξει σε… μάκρος, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα εξόδου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500, τα κρούσματα ήταν κατά τι αυξημένα και πλησίασαν τα 1.000 (937). Στην Αττική πάντως διαπιστώνεται πτώση των κρουσμάτων κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η μείωση έφτασε το 28%, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αττικής.

Σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται μετά το σκληρό lockdown της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει αυτά τα στοιχεία και θα εισηγηθεί σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον μέτρων γι’ αυτές τις δύο περιοχές.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες σχέδιο για τον εμβολιασμό.

  • Στη ζωή μας μπαίνει έτσι μετά το 13033 για τις μετακινήσεις το 13034, στο οποίο θα στέλνουμε SMS για να κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό και για να διασταυρώνουμε σε ποια από τις κατηγορίες ανήκουμε με βάση την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Το ραντεβού μπορεί να οριστεί, επίσης, διαδικτυακά (emvolio.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Με βάση αυτή την προτεραιοποίηση, όπως ήταν ήδη γνωστό, στην πρώτη φάση που ξεκινά από την ερχόμενη Κυριακή (27/12) θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και άλλοι 43 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη δεύτερη φάση – η οποία υπολογίζεται να εξελιχθεί το Φεβρουάριο – θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως του αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, με ειδική προτεραιοποίηση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 80 και 85 ετών. Θ’ ακολουθήσουν όσοι είναι από 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, αλλά και όσοι είναι από 18 έως 59 ετών κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και το προσωπικό σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους. Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τα επισφαλή σενάρια για άρση της καραντίνας

Μεγάλο ερώτημα παραμένει, αν στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει άρση του lockdown, αν θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, κανονικά τα καταστήματα και η εστίαση.

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους. Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για λιανεμπόριο και μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS. Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου. Εκεί θα αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός. Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται μετά το Πάσχα.

Γεωργιάδης: Άνοιγμα σε ζώνες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μιλώντας στον Τ/Σ BlueSky, πως η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών, τοποθετώντας τη σχετική κρίσιμη σύσκεψη στις 5 Ιανουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή, πρόσθεσε πως θα συζητηθεί ενδεχομένως και το άνοιγμα των καταστημάτων ανά γεωγραφικές ζώνες, σενάριο στο οποίο οι επιβαρυμένες περιοχές θα δουν κατεβασμένα ρολά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με όσες έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Τις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα του 2021, πάντως, οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεση τους στοιχεία για το αν οι γιορτές επηρέασαν αρνητικά το ιικό φορτίο της χώρας, και σε ποιους νομούς, όπως εξήγησε.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το εμπόριο λειτουργεί κατά ένα πολύ μικρό μέρος του σε φυσικά καταστήματα (βιβλιοπωλεία), με τις αγορές των πολιτών να γίνονται μέσω της μεθόδου click away (εξαιρούνται οι περιοχές της Δυτ. Αττικής και της Κοζάνης όπου επιβλήθηκε «ολικό» lockdown).