Πέπλο μυστηρίου με το Oruc Reis – Τι πραγματικά συμβαίνει με το ερευνητικό

 Πέπλο μυστηρίου με το Oruc Reis – Τι πραγματικά συμβαίνει με το ερευνητικό

Τελικά τι συμβαίνει με την απόσυρση του Oruc Reis; Είναι οριστική ή προσωρινή; Γιατί συνέβη τώρα λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στην Άγκυρα; Θα επανέλθει για έρευνες;

Πολλά τα ερωτήματα με την τουρκική πλευρά καταρχάς να “πλέκει” το αφήγημά της επιστροφής του Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο καθώς το υπουργείο Ενέργειας της γείτονας να εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση και τον υπουργό Φατίχ Ντονμέζ να υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά βέβαια συντείνουν στην εκτίμηση ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού να επιστρέψει στη βάση του, δεν είναι αιτία πανηγυρισμού.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια κάποια μεθόδευση να κατέβει ένα επίπεδο η επιθετικότητα, τουλάχιστον μέχρι την σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σημαντικό ρόλο στην απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν έχουν παίξει τόσο η Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ.

Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αλλαγή πλεύσης. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο Ερντογάν άλλαξε χωρίς λόγο, μέσα σε μια νύχτα, την επιθετική του ρητορική.

Κατά περίεργο τρόπο χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική navtex.

Την είδηση την μετέδωσε πρώτος ο έγκριτος δημοσιογράφος του HellasJournal.com, Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο κ. Πομπέο είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη φτάνοντας στη Λευκωσία, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια και δεν θα εκδοθεί νέα παράνομη navtex.

Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ερντογάν δεν είναι και τόσο «παρορμητικός» όσο ορισμένοι θέλουν να τον εμφανίζουν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Αναστασιάδη ευχήθηκε να δούμε μία πραγματική αποκλιμάκωση και στη συνέχεια οι πλευρές να οδηγηθούν σε διάλογο.

Μόνο με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα, είπε ο Αμερικανός υπουργός, επιλύονται αυτές οι διαφορές, εκφράζοντας την αντίθεση του σε κάθε πολεμική ενέργεια, και ειδικά για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ήταν απόλυτος σε αυτό. Και τούτο ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Πομπέο. Ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα επιτραπεί να γίνει.

Ο Αμερικανός υπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Αναστασιάδη τρόπους που θα οδηγήσουν και στην αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει σύντομα και γι’ αυτό το θέμα.

Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να παίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία – αν και εξαφανισμένη από δημόσιες εμφανίσεις – φέρεται να κινεί τα νήματα από το διπλωματικό παρασκήνιο, μάλλον προσπαθώντας να διασώσει τον καλό της φίλο Ταγίπ Ερντογάν από ένα ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε.

Σχετικά Άρθρα