Πέντε τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς δεκτές στο ψήφισμα για την Ουκρανία

 Πέντε τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς δεκτές στο ψήφισμα για την Ουκρανία

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε στο σύνολό της την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε πέντε τροπολογίες οι οποίες έγιναν δεκτές στο σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής που μεταξύ άλλων προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα.

Μεταξύ των τροπολογιών που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται η ανάγκη συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών και η προετοιμασία σχεδίων επιδοτήσεων των κρατών-μελών για την αποφυγή επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, οι Ευρωβουλευτές στήριξαν την παροχή μακρο-οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, όχι ως δάνειο με μνημονιακούς όρους, όπως είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την εισβολή, αλλά ως ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου. 

Οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά καταδίκασαν ομόφωνα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη έκτακτη Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα στο Ψήφισμα εγκρίθηκαν οι τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς με βάση τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

  • Τονίζει την ανάγκη να επανέλθει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τις προβλέψεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών  και τους μηχανισμούς επίλυσης κρίσεων του ΟΗΕ.
  • Καλεί σε συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών και ζητά να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι  επικοινωνίας με τη Ρωσία για διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
  • Υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κρίσης ζητώντας από τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν σχέδια επιδοτήσεων για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
  • Ανησυχεί για τη συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος και για τον αντίκτυπο στις δημοκρατίες και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ε.Ε.
  • Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τα αντιπολεμικά κινήματα στη Ρωσία.

Οι Ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαδραματίσει το ρόλο ενός ισχυρού διεθνούς ανεξάρτητου πόλου  με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την ευημερία των πολιτών της.

Tο  ψήφισμα υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 637 υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας, τονίζοντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και για άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Σχετικά Άρθρα