Πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μονοθεματικά νοσοκομεία – “Οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, στις 50 εισαγωγές 10 με 11 έχουν κάνει εμβόλιο”

 Πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μονοθεματικά νοσοκομεία – “Οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, στις 50 εισαγωγές 10 με 11 έχουν κάνει εμβόλιο”

«Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και με τριψήφιους αριθμούς θανάτων σε καθημερινή βάση» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, είναι λάθος να θεωρείται ότι η πανδημία είναι των ανεμβολίαστων, ότι δηλαδή «οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι και ότι επανήλθαμε στην κανονικότητα». «Στις 50 εισαγωγές που έχουμε σε κάθε εφημερία στο νοσοκομείο μας, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο «ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα».

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία» υπογράμμισε ο Νίκος Καπραβέλος. «Δεν προλαβαίνουμε να αυξήσουμε τείχος ανοσίας. Ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο παθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστάσιος Σπαντιδέας, που σημείωσε ότι με τον εμβολιασμό έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να μην εξαφανίζεται από την κοινότητα.

Ο Αν. Σπαντιδέας υπογράμμισε ότι τα μέτρα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης στο Mega η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός.

Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Ο νευροχειρουργός, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς), Πάνος Παπανικολάου μιλώντας στο tvxs.gr είναι λάβρος κατά της απόφαση του Υπ. Υγείας αναφέροντας: “Το τι σημαίνει η εντολή της αναπληρώτριας υπ. Υγείας κ. Γκάγκα να περιοριστούν κατά 80% τα χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων το είδαμε και πέρσι. Σημαίνει όργιο κερδοσκοπίας και εκβιασμός σε βάρος ασθενών προκειμένου να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές”.

Προσθέτει πως η εντολή της κ. Γκάκα σημαίνει επίσης πως «…θα εκτοξευθούν οι δείκτες βαριάς νοσηρότητας και οι θάνατοι από λοιπές παθήσεις και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο» και χαρακτηρίζει το μέτρο εγκληματικό, κουτοπόνηρο και υποβολιμαίο.

«Είναι υποβολιμαίο γιατί προσπαθούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει προσλήψεις, άρα υπό αυτή την έννοια είναι και μια ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το ΕΣΥ. Και σήμερα τι κάνουν; Παίρνουν προσωπικό από τα χειρουργεία, για να το χρησιμοποιήσουν ως άμυνα για την covid 19».

Ο κ. Παπανικολάου περιγράφει τι έζησαν οι γιατροί την προηγούμενη φορά που ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη οδηγία με εντολή Κοντοζαμάνη:

«Την περασμένη άνοιξη ζήσαμε απίστευτες καταστάσεις. Εκβίαζαν τον κόσμο σαν μαυραγορίτες για να χειρουργηθεί δίνοντας 10.000 και 15.000 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές. Είδαμε ασθενείς, να ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μπουν στο χειρουργείο. Προσωπικά, είχα περιστατικό ασθενούς με δυσπλασία εγκεφάλου και της ζήτησαν από ιδιωτικό μεγάλο νοσοκομείο, 10.000 ευρώ για μια απλή βιοψία. Ενημέρωσα τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι αν δεν επιτραπεί να τη χειρουργήσω στο δημόσιο νοσοκομείο, θα ξεσηκώσω τον κόσμο. Είχαμε δεκάδες τέτοια περιστατικά».

«Λένε ψέματα ότι εφαρμόζεται η οδηγία και στις ιδιωτικές κλινικές»

Ο κ. Παπανικολάου, τονίζει με έμφαση, πως η οδηγία αυτή, αν και απευθύνεται και στις ιδιωτικές κλινικές, εκεί δεν τηρείται.

«Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα. Και την άνοιξη έλεγαν πως περιορίζονται και στις κλινικές τα χειρουργεία κατά 80%. Τι έγινε στην πράξη; Όχι απλά δεν περιορίστηκαν, αλλά κάποιες άνοιξαν βιομηχανία αισθητικών επεμβάσεων. Εμείς δεν μπορούσαμε να χειρουργησουμε όγκους εγκεφάλου και αυτοί έκαναν αισθητικές επεμβάσεις στην πελατεία που ετοιμαζόταν να βγει στις παραλίες το καλοκαίρι. Το υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Ο Π. Παπανικολάου σχολιάζει την διευκρίνηση της υπουργού σε χθεσινή της συνέντευξη, κατά την οποία είπε πως η οδηγία έχει σαν στόχο όχι να υποχρεώσει, αλλά να δώσει την άδεια στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στην περικοπή χειρουργείων αν υπάρξει ανάγκη.

«Η οδηγία δεν λέει αυτό. Ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στο ύφος της. Και δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις σε συνεντεύξεις. Οι οδηγίες ανακαλούνται με νέες οδηγίες. Αν ισχύουν τα όσα διευκρίνησε, θα βγάλει νέα οδηγία. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει».

Σε σχέση με τη γενική εικόνα στα νοσοκομεία σήμερα, ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ σχολιάζει:

«Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης λένε ότι εκεί, κάθε γενική εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές και διασωληνώσεις. Έχει αρχίσει να «μπουκώνει» και η Αχαΐα. Η Αθήνα δεν έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι έρχεται έξαρση τον επόμενο μήνα. Αν συνεχίσουν με οδηγίες σαν κι αυτή που περικόπτει χειρουργεία, θα έχουμε αύξηση σε θανάτους από λοιπές ασθένειες. Οι αριθμοί των θανάτων από την άνοιξη του ’20 έως σήμερα συγκριτικά με αντίστοιχη περίοδο το ’18, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε θανάτους και μόνο τα μισά ποσοστά αποδίδονται σε θανάτους από covid 19».

Τι λένε Παγώνη – Εξαδάκτυλος για το lockdown

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, είναι κάθετα αντίθετη σε ένα lockdown, ενώ όσον αφορά άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται ή είναι προ του lockdown άσκησε κριτική ότι «είχαν πετάξει τις μάσκες».

«Όχι βέβαια (σ.σ. δεν πρέπει να πάμε σε lockdown). Και τι έγινε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Κάποιες έβαζαν και έβγαζαν τις μάσκες (σ.σ. ως μέτρο προστασίας). Δηλαδή τι θα κάνουμε κι εμείς; Υπάρχουν τα μέτρα να εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους εμβολιασμούς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στο Sputnik η κα Παγώνη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνει ότι ο ρυθμός διασποράς του ιού, καθιστά αναγκαίο τον περιορισμό του.

Εκτιμά ότι μπορούν να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα μαζί ως δέσμη «κι όχι σταδιακά» προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown όπως ζήσαμε στο παρελθόν.

«Η διασπορά της νόσου καθιστά σαφές ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει περιορισμός της. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρα μας είναι εμβολιασμένο και γι’ αυτό ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μειωμένος, στοχευμένα μέτρα μπορούν να αντικαταστήσουν το γενικό απαγορευτικό που ζήσαμε στο παρελθόν. Θα πρέπει όμως να τηρηθούν με απόλυτη συνέπεια και να εφαρμοστούν ως δέσμη δηλαδή όχι σταδιακά» ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα