Παυλάκης: Ίσως σύντομα νέο κύμα πανδημίας που θα αποφεύγει τα εμβόλια

 Παυλάκης: Ίσως σύντομα νέο κύμα πανδημίας που θα αποφεύγει τα εμβόλια

Tον κίνδυνο να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη του κοροναϊού στο άμεσο μέλλον που θα μπορεί να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια, αναφέρθηκε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης λέγοντας παράλληλα πως έχουμε δώσει πεδίο στον ιό να μεταλλάσσεται καθώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι μεγάλο.

Μάλιστα όπως σημείωσε ενδεχομένως αυτό το νέο κύμα να έρθει σύντομα. «Εχουμε πολλά παραδείγματα όπως η ιλαρά, αν δεν κόψουμε τα κρούσματα θα έχουμε πρόβλημα για πάρα πολλά χρόνια σημείωσε.

Μιλώντας στο ΜEGA ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας, μπορεί να έρθει ένα νέο στέλεχος που θα παρακάμπτει τα εμβόλια και να είμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούριο». Ενώ μιλώντας για την άρση των περιορισμών σημείωσε: «Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έξαρση της επιδημίας τις απόκριες. Ο κόσμος περιμένει να ξεδώσει, αυτό είναι μεγάλο λάθος, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση τις απόκριες. Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους. Έχουμε έναν ιό που δε σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των επαφών. Ο ιός δεν σταματάει και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε».

«Αυτά είναι αστεία μέτρα, εάν υπάρχει ένας μεταδότης στον χώρο, τότε θα κολλήσει πολλούς. Οι εμβολιασμένοι τριπλά θα γλιτώσουν την βαριά νόσηση, και η όμικρον είναι αερομεταδιδόμενη, και τα εμβόλια που έοχυμε κάνει δεν προστατεύουν από ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη. Κάνουμε συνεχώς προόδους αλλά ας δούμε την πραγματικότητα. Έχουμε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους νεκρούς. Εάν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα είναι ένας φαύλος κύκλος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παναγιώτης Δρίβας