Πάτρα: Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία – Τα λάθη και οι παραλείψεις

 Πάτρα: Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία – Τα λάθη και οι παραλείψεις

Σε πέντε περιπτώσεις, το διάστημα 2014-2022, αν υπήρχε καλύτερη αντιμετώπιση των συμβάντων και των σχετικών καταγγελιών, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία με τον θάνατο των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα.

Τα διαδοχικά λάθη και τις παραλείψεις που δεν απέτρεψαν τη μοιραία για τα παιδιά κατάληξη του «θρίλερ» ήταν πολλά.

«Είχαν δοθεί ευκαιρίες να αποτραπεί ο θάνατος ενός ή δυο κοριτσιών , όμως, φαίνεται να υπήρξαν λάθη, σύγχυση και αλληλουχία γεγονότων που δεν σταμάτησαν το κακό», είπαν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Καταρχάς υπήρχαν καταγγελίες το 2014 για κακοποίηση της Τζωρτζίνας στο Χαμόγελο του Παιδιού. Στην περίπτωση αυτή υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών και εντολή ελέγχου σε κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Πατρέων που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο μηνών και θεωρείται πρόχειρος και επιφανειακός. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας εκ των εμπλεκομένων κοινωνικών λειτουργών τιμωρήθηκε πρόσφατα για σωρεία ενδοϋπηρεσιακών παραβάσεων. Αν τότε υπήρχε ενδιαφέρον ή παρέμβαση αρμόδιων φορέων θα μπορούσε να αποφευχθεί ό,τι ακολούθησε.

Στα «μείον» της υπόθεσης περιλαμβάνεται και η ημιτελής ιατροδικαστική έρευνα για τον θάνατο της Μαλένας. Όταν πέθανε υπήρξε ιστοπαθολογική εξέταση που ανέδειξε ότι είχε βλάβες στο ήπαρ. Με βάση αυτή τη γνωμάτευση, η αρμόδια ιατροδικαστής ανέγραψε ως αιτία θανάτου «ηπατική ανεπάρκεια», χωρίς να προσδιορίσει πού οφειλόταν.

Σύμφωνα με συναδέλφους της, η ιατροδικαστής είχε πληροφορηθεί αορίστως ότι το κοριτσάκι έπασχε από λευχαιμία, χωρίς να αναζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τον ιατρικό φάκελό της, στον οποίο περιλαμβάνονταν πρόσφατος ηπατολογικός έλεγχος και που δεν είχε αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα νέα «καθοριστική ήταν και η αγενεσία φλεβόκομβου» της Ίριδας. Στα μέσα Απριλίου 2021, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της 7 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και τη μυστηριώδη ανακοπή που υπέστη λίγες ημέρες αργότερα στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα υπήρξε κινητοποίηση γιατρών, ιατροδικαστών και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» συνέστησε ενημέρωση των εισαγγελικών Αρχών. Ενώ λοιπόν έχει σημάνει συναγερμός, υπήρξε γνωμάτευση ιατροπαθολόγου από την Ήπειρο για τις συνθήκες θανάτου της Ίριδας που τον απέδιδε σε «αγενεσία φλεβόκομβου και κολποκοιλιακού κόμβου. Το υπό αμφισβήτηση πόρισμα σταμάτησε τις παρασκηνιακές κινήσεις γιατρών και αστυνομικών. Αντιθέτως το ενδιαφέρον στράφηκε σε τυχόν κληρονομικές παθήσεις.

Άλλο κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» είναι οι κάμερες που δεν τοποθετήθηκαν στους θαλάμους. Γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου επειδή παρατηρούσαν ότι η Τζωρτζίνα παρουσίαζε περίεργα επεισόδια, χωρίς να έχει καρδιακό πρόβλημα, όταν έμενε μόνη με την μητέρα της και όχι στις ΜΕΘ όπου βρίσκονταν και άλλοι ασθενείς, είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο να βάλουν κάμερες στα δωμάτια.

Όμως μια τέτοια διαδικασία διαπιστώθηκε ότι προαπαιτεί ειδικές άδειες από τις αρμόδιες Αρχές. Έτσι, η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για την Τζωρτζίνα, αλλά «ναυάγησε».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ γιατρών από το Παίδων και του νοσοκομείου του Ρίου υπήρξαν λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας συνεννοήσεις και αλληλοενημερώσεις με στόχο να εποπτεύεται διακριτικά η 33χρονη.

Όμως, όπως ανέφεραν γιατροί- μάρτυρες, «παρότι ξέραμε αυτά τα κρίσιμα 24ωρα ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με την Ρούλα δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας γιατί είναι προφανές πως ούτε νοσηλευτές… φρουρούς μπορούσαμε να έχουμε, ούτε να υπάρχει πολύ συχνή παρουσία μας στο δωμάτιο, καθώς θα μπορούσαν να προκληθούν προστριβές και παρεξηγήσεις».

Χρήστος Σταθόπουλος