• 7 Μαΐου, 2021

Πάσχα με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους στα διόδια

 Πάσχα με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους στα διόδια

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα διόδια για τις μετακινήσεις των Αθηναίων ενόψει της εορταστικής περιόδου, αλλά και στα καταστήματα με στόχο την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού το Πάσχα.

Ισχυρή θα είναι η αστυνόμευση στις εθνικές οδούς για τους Αθηναίους που μεταβαίνουν στα χωριά τους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης ενώ στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται έλεγχοι με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα.

Τα δικαιολογητικά για τις εξαιρέσεις

Η μετάβαση στον τόπο κατοικίας γίνεται με το Ε1 ή πρέπει κάποιος να μπει στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis και να βγάλει την βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης. Για μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, χρειάζεται η επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας, πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας. Η μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει και ο τουρισμός.

“Μπλόκα” στις εθνικές οδούς

Συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς τις ημέρες του Πάσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στηθούν από σήμερα μπλόκα αστυνομικών, οι οποίοι θα ελέγχουν τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας για όσους πολίτες μετακινούνται εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταβαίνουν σε άλλη περιοχή μόνο για τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η μετάβαση. Οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους επικαλεστούν ψευδώς λόγους υγείας, αγροτικές ή και επαγγελματικές εργασίες.

Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις. Οι έλεγχοι σημειώνεται ότι θα μπορούν να πραγματοποιούνται και εκ των υστέρων.

Στο θέμα των ελέγχων αναφέρθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, “θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους τις ημέρες του Πάσχα” και πρόσθεσε ότι “η πλειοψηφία των πολιτών τηρούν τα μέτρα. Καλώ όλους να τα τηρήσουν ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε και να ανοίξουν δραστηριότητες”.