Παρέμβαση Τραμπ για αν. Μεσόγειο – Επικοινώνησε με Μητσοτάκη και Ερντογάν – “Πρέπει να δεσμευτείτε σε διάλογο”

 Παρέμβαση Τραμπ για αν. Μεσόγειο – Επικοινώνησε με Μητσοτάκη και Ερντογάν – “Πρέπει να δεσμευτείτε σε διάλογο”

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε την Τετάρτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αν. Μεσόγειο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.

Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Τι “βλέπουν” στο Μαξίμου

Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε πως η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία ανήκε στον κ. Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμβεί το ίδιο στο παρελθόν, καθώς και ότι δεν μεταδόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Θεωρούν ότι το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας μεσολαβητικής προσπάθειας εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως πράττει π.χ. σε επίπεδο ΕΕ η Γερμανία. Όμως, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και την προοπτική των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου – δεδομένης και της επιρροής, δηλαδή, του ομογενειακού μπλοκ – αλλά και της χρονικής σύμπτωσης με το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η κίνηση Τραμπ αναγνωρίζεται ως κατ’ αρχήν θετική από την Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, πλήρης εικόνα θα μπορεί να υπάρξει εάν κι εφόσον γίνει γνωστό τι έχει συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τι έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ευρύτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Και σε κάθε περίπτωση, μοναδικό θέμα διαλόγου είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα δρομολογηθεί η προσφυγή στη Χάγη.

Η επικοινωνία με Ερντογάν και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την επικοινωνία έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ειπώθηκε μεταξύ των δυο ηγετών.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η οποία αυξήθηκε από τη στιγμή που η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό Oruc Reis για έρευνες δυτικά της Κρήτης και της Καρπάθου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του υπογράμμισε δε ότι η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα