Παρέμβαση της FED – “Μηδενικά” επιτόκια

 Παρέμβαση της FED – “Μηδενικά” επιτόκια

WASHINGTON, D.C. – October 27: A general view of the Federal Reserve Building in Washington, United States on October 27, 2014. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 0% με 0,25% από 1% με 1,25%. Παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων, η Fed θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους 700 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα QE θα συνεπάγεται αγορές αξίας περιουσιακών στοιχείων ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποτελούν κρατικά ομόλογα (treasuries) και 200 δισ. δολάρια θα αφορούν ενυπόθηκα δάνεια.

«Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ρίσκα για το οικονομικό outlook» αναφέρει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό ωσότου θα έιναι βέβαιη ότι η οικονομία εχει ξεπεράσει τα τελευταία γεγονότα και βρίσκεται σε τροχία να επιτύχει τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών και την πλήρη απασχόληση.

«Η δράση αυτή θα βοηθήσει να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, την ισχυρή αγορά εργασίας και την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Fed υπογραμμίζει ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει και να ενεργήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο για να στηρίξει την οικονομία και τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Eκτός από τη μείωση επιτοκίων και το QE η Fed έλαβε επίσης μέτρα για να διευκολύνει τις τράπεζες να δανείζονται από το λεγόμενο «discount window», το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες όταν έχουν επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ, σε συνεργασία με την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντιρκή Τράπεζα και την Ελβετική Eθνική Tράπεζα η Fed θα ενισχύσει τη ρευστότητα του δολαρίου μέσω συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων.

Aμέσως μετά την νέα έκτακτη κίνηση της Fed, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος» με τη μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: euroday.gr

Παναγιώτης Δρίβας