• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Παρέμβαση Καιρίδη για την Γενοκτονία των Ποντίων, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από ποντιακές οργανώσεις

 Παρέμβαση Καιρίδη για την Γενοκτονία των Ποντίων, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από ποντιακές οργανώσεις

Με μια ανάρτησή του στο twitter και μια φωτογραφία από τον Πόντιο παππού του στην Τραπεζούντα ο βουλευτής της Ν.Δ Δημήτρης Καιρίδης επιχειρεί να διασκεδάσει την κριτική που δέχθηκε- για αρκετούς καθ΄ υπερβολή- πέρυσι για παλαιότερες δηλώσεις που εκλήφθηκαν και καταγγέλθηκαν από τις ποντιακές οργανώσεις ως “άρνηση της γενοκτονίας”.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου και βουλευτής της Ν.Δ ανάρτησε το εξής tweet:

Πέρυσι, βεβαίως, και με αφορμή την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή είχε ξεσπάσει θόρυβος για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2018. Ο βουλευτής είχε καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε ξεσπάσει θύελλα μεταξύ όλων των ποντιακών οργανώσεων για τις δηλώσεις του (ακολουθεί το σχετικό βίντεο και οι εκ των υστέρων εξηγήσεις).

Σύμφωνα με το pontonews.gr σε περυσινό του δημοσίευμα:

Μια παλαιότερη δήλωση, σχεδόν ενός έτους, του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Καιρίδη ανάβει φωτιές στη ΝΔ. Στις 5 Μαΐου 2018 ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ήταν εισηγητής σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι παιδιά των Οθωμανών, ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είναι ένας μύθος εθνικιστικός και ότι μύθος είναι και η Γενοκτονία των Ποντίων.

Τις παλαιότερες δηλώσεις του Δημήτρη Καιρίδη επανέφερε η εφημερίδα «δημοκρατία» σε ένα άρθρο για τις υποψηφιότητες που προκαλούν.

Το Documento είχε αναρτήσει, μάλιστα, και το βίντεο από την επίμαχη εισήγηση και απομόνωσε το τμήμα που αφορά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής λέει: «Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο: Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών. Έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε. Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία».

Ποιος είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης ...

Άλλα σημεία της εισήγησης που σταχυολογεί η δημοκρατία είναι τα εξής: «Όπως, λοιπόν, είναι οι Έλληνες τεχνητό έθνος έτσι είναι και οι Μακεντόνσκι. […] Είμαστε παιδιά των Οθωμανών! […] Να βγαίνει και να διαδηλώνει ο Πόντος ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και ήταν πάντα ελληνική… (σ.σ.: με έμφαση) Ο Πόντιος ο οποίος είναι τρίτη γενιά Μακεδόνας, όχι εξηκοστή. […] Το Κυπριακό κατέστρεψε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και μας οδήγησε στη χρεοκοπία […] Η Ελλάδα έφερε τον εθνικισμό στα Βαλκάνια… Εμείς εθνικοποιήσαμε τους Τούρκους. […] Μύθος εθνικιστικός το (σ.σ.: σύνθημα) “Η Ελλάδα (ανήκει) στους Ελληνες” […] Υπάρχει η άποψη ότι το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα. Βεβαίως, σε μεγάλο μέρος είναι, αλλά δεν είναι μόνο ελληνική. Το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων είναι διεθνή! Κοντά στο 40%…».

Όπως έγραφε το in.gr:

Ο Δημήτρης Καιρίδης προσπάθησε να δικαιολογηθεί για όσα έχει πει στο παρελθόν, κάνοντας λόγο για μονταζιέρα της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, τα…ατοπήματα είναι αρκετά και έχουν προκαλέσει οργή, κυρίως στους κόλπους των Ποντίων.

Για παράδειγμα, στις 5 Μαίου 2018 ο Καιρίδης, καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ήταν εισηγητής σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι παιδιά των Οθωμανών, ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είναι ένας μύθος εθνικιστικός και ότι μύθος είναι και η Γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα είχε πει:

«Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο: Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών. Έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε. Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία».

Το επίμαχο βίντεο με τις δηλώσεις Καιρίδη

Η αντίδραση της ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη η ύπαρξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα». Αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους.

ΠΟΕ: Θεωρούμε πως ειδικά το έτος 2019, που έχει οριστεί ως εκατονταετία της Γενοκτονίας των προγόνων μας, η υποψηφιότητα αρνητών προσβάλει βάναυσα το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό που ζητείται από όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας, ενώ ειδικά από τη ΝΔ ζητείται η άμεση αποκατάσταση της προσβολής και η αποπομπή του Δημήτρη Καιρίδη. «Δηλώνουμε δε πως θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αρνητή. Πεποίθηση μας είναι πως σε μία σύγχρονη δημοκρατία δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα οποιοσδήποτε αρνείται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνεται.

Η αντίδραση της ΠΟΠΣ

«Κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» χαρακτηρίζει τις απόψεις του Δημήτρη Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ζητώντας και αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και την άμεση διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος.

ΠΟΠΣ: Ύβρις για τον ποντιακό και εν γένει προσφυγικό ελληνισμό όπου γης.

«Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε διά της ψήφου μας σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου.