• 11 Μαΐου, 2021

Παράταση του λοκνταουν στη Γερμανία προβλέπει ο Σολτς

 Παράταση του λοκνταουν στη Γερμανία προβλέπει ο Σολτς

Αυξητικές τάσεις παρουσίασαν τα κρούσματα κοροναϊού στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, παρά τους πιο αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, με την χαλάρωση των μέτρων να μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σόλτς, μιλώντας στην Bild και τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όπως πρέπει να είναι ένα σχέδιο που δεν θα ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες».

Ο Σολτς εξήγησε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρουσιάσει «ξεκάθαρα και θαρραλέα βήματα ανοίγματος» για το καλοκαίρι στα τέλη του επόμενου μήνα, επιτρέποντας στα εστιατόρια να ανοίξουν και τους πολίτες να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Σε αυτό το πλάνο θα ξεκαθαρίζεται τι θα συμβεί με τις συναυλίες, τα θέατρα και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Χθες, άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα στους Γερμανούς θα πειθαρχήσουν στους νέους, πιο αυστηρούς κανόνες, ιδιαίτερα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που μας πέρασε το κοινοβούλιο ψήφισε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» σύμφωνα με το οποίο μπορούν να επιβάλλονται γενικευμένα μέτρα σε όλα τα κρατίδια. 

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του προβλέπεται αυτόματα σε κάποια περιοχή όταν τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 την εβδομάδα.

Έτσι, σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων, απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κοροναϊό. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.

Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ, DW, Bild, Reuters