• 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρασκήνιο: Το βασικό διακύβευμα – Μηνύματα Τσίπρα, “αστερίσκοι” Τσακαλώτου, απαντήσεις Παππά

 Παρασκήνιο: Το βασικό διακύβευμα   – Μηνύματα Τσίπρα, “αστερίσκοι” Τσακαλώτου, απαντήσεις Παππά

Βήμα  – βήμα προχωράει η αξιωματική αντιπολίτευση στο ναρκοπέδιο που ακούει στο όνομα, «Μιωνής», καθώς «το θέμα μπορεί και να είναι στην αρχή», σημείωνε μιλώντας στο libre.gr κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Απαρατήρητος από τα χθεσινά ρεπορτάζ πέρασε εξάλλου ο επίλογος της πολιτικής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη λοιπόν, και για όλους, όσο βαρύ επώνυμο ή ιδιότητα διαθέτουν, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά, κοιτώντας το στενό του συνεργάτη αλλά και τα άλλα παρόντα στελέχη, «να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας (…) Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε», σημείωνε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ: Όσα έγιναν στη συνεδρίαση – Εισήγηση με κριτική από τον Τσίπρα – Παππάς: “Αναλαμβάνω την ευθύνη”

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει στην ΝΔ προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και χρήση μεθόδων παρακράτους, «όπως έκανε πρόσφατα με την δημοσιοποίηση και χρήση υλικού από παράνομες υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών». Και όλα αυτά από «το κόμμα της χρεοκοπίας, της αδιαφάνειας, των αιμομικτικών σχέσεων με επιχειρηματίες και παρακράτος», όπως με νόημα σημειώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι επικρίσεις…

Η χθεσινή, πολύωρη, συνεδρίαση προφανώς και δεν ήταν εύκολη, ούτε για τον Νίκο Παππά, ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε και για πολλούς ακόμη. Παρά ταύτα κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία, ενθυμούμενοι την περίοδο που ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν, τω όντι, δεξί χέρι του προέδρου, να πλήξουν τον Ν. Παππά, που προφανώς και έδωσε την αφορμή ή το λόγο ορθότερα.

Στους πιο επικριτικούς φέρονται να είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια …υποσημείωση για το μέλλον. Ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό αυτές τις συνθήκες.

…και οι απαντήσεις

Και ο Νίκος Παππάς πώς απάντησε σε όλα αυτά; «Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω για αυτό την ευθύνη», έλεγε στη συνεδρίαση ο τομεάρχης Οικονομίας.

Συνομιλητές του Νίκου Παππά έλεγαν στο libre.gr ότι προφανώς και αναλαμβάνει την ευθύνη, από την άλλη πάντως δεν κάνει πόντο πίσω από την αρχική του γραμμή άμυνας, ότι δηλαδή οι όποιες πρωτοβουλίες ελήφθησαν στο πλαίσιο αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, ότι όταν μιλούσε για «ατζέντα» και «χρήματα» παρέπεμπε σε άλλους και όχι στην κυβέρνηση, επίσης ότι δεν ζήτησε τίποτε από το συνομιλητή του σε σχέση με την σύζυγο του πρωθυπουργού.

Δ. Μαύρος: Θυμηθείτε την ΝΔ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκάνδαλα, κασέτες και σκανδαλολογία διαμορφώνουν βαρύ κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όμως, δεν είναι το βασικό ζήτημα που έχει να διαχειριστεί την περίοδο αυτή ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις αναλύσεις του ο Δημήτρης Μαύρος της MRB ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με δέκα μονάδες διαφορά έχοντας απέναντί της το σκάνδαλο Novartis, που μεσουρανούσε τότε μάλιστα. Τα σκάνδαλα μπορεί να λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός, ωστόσο το μείζον για τη μείζονα αντιπολίτευση είναι η έλλειψη σαφούς τοποθέτησης στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι η θέση του κορυφαίου δημοσκόπου και αναλυτή.

Αυτό, λοιπόν, είναι και το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ζητά «να δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης».

Έστω και αν το θέμα των ηχογραφημένων συνομιλιών «μπορεί και να είναι στην αρχή» -και αυτό κάνει την επιχείρηση επανεκκίνησης ακόμη πιο δύσκολη.

Νίκος Παπαδημητρίου