Παρασκήνιο: Θέμα… timing η “μεταρρύθμιση” στο ΕΣΥ – Τι έγινε στη σύσκεψη Γκάκα με τους γιατρούς βουλευτές

 Παρασκήνιο: Θέμα… timing η “μεταρρύθμιση” στο ΕΣΥ – Τι έγινε στη σύσκεψη Γκάκα με τους γιατρούς βουλευτές

Η ύφεση της πανδημίας όσο και αν αποτελεί μύχιο πόθο κυβερνώντων και πολιτών, ακόμη δεν έχει καταγραφεί με απτό τρόπο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Οι θάνατοι καθημερινά κινούνται πολύ υψηλά και οι διασωληνωμένοι εκτιμάται ότι θα πιάσουν εκ νέου κορυφή την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα ημερήσια κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί μεν αλλά περί τις είκοσι χιλιάδες.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τις προβολές που γίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο και τους επιστήμονες να δείχνουν ουσιαστική αποκλιμάκωση από τα μέσα Φεβρουαρίου, προκαλεί ερωτηματικά η χρονική συγκυρία για την ανακίνηση της συζήτησης αναμόρφωσης του ΕΣΥ. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά για τις διαρροές που ακούγονται γύρω από το νέο ΕΣΥ και οι συνδικαλιστές υγειονομικοί επίσης.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες των προηγούμενων ημερών από σύσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα με τους ιατρούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εξετάζεται η διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων ώστε το νοσοκομείο «κόμβος» να παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία ως «νοσοκομεία ακτίνες» να δίνουν έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να ενισχύονται από τον «κόμβο» σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός χρειάστηκε να κατευνάσει τους φόβους λέγοντας ότι δεν θα κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία, ωστόσο η αναμόχλευση της συζήτησης ενώ ακόμη η πανδημία βράζει, δεν ήταν και το κατάλληλο timing για να πυροδοτηθούν αχρείαστα μέτωπα έντασης.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι ο νέος χάρτης του ΕΣΥ θα είναι μέσα στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν σε συνδυασμό με νέες προσλήψεις, εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων.

Προφανώς η εν λόγω μεταρρύθμιση πολιτικά επιδιώκεται να κεφαλαιοποιήσει τα διδάγματα από την διαχείριση της πανδημίας και να προστεθεί στο συνολικό κυβερνητικό αφήγημα. Δεν παραγνωρίζεται πάντως ότι θα προσκρούσει σε αντιδράσεις εξού και η διαβούλευση ξεκίνησε από τους ιατρούς βουλευτές της ΝΔ.

Παναγιώτης Δρίβας