• 23 Οκτωβρίου, 2021

Παρασκήνιο: Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη με Ελπιδοφόρο – “Φωτιές” από την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου

 Παρασκήνιο: Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη με Ελπιδοφόρο – “Φωτιές” από την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δυσφορία προκαλεί στην κυπριακή και ελληνική πλευρά η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τα οποία έγιναν παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κύπριος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί τελικά με τον κ. Ελπιδοφόρο κάτι που αρχικά λεγόταν και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί από τον κ. Ελπιδοφόρο στο νέο ναό στο “σημείο μηδέν”.

Σύμφωνα με διπλωματικές  πηγές  ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά  από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Η παρουσία του ιεράρχη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πιστών, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και ομογενείς, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

‘Οργιο τουρκικής προπαγάνδας με τις εικόνες του Ελπιδοφόρου με Ερντογάν και Τατάρ στη Ν.Υόρκη- Αντιδράσεις στην ομογένεια για τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η τουρκική πλευρά μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ελπιδοφόρου

Όπως είπε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε “βεβαρημένο του πρόγραμμα”  για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την  παρουσία  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” που δεσπόζει απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.