Παρασκήνιο: Πώς έσπασε ο πάγος μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου στο δείπνο – Τι είπε στον Δένδια ο Ερντογάν

 Παρασκήνιο: Πώς έσπασε ο πάγος μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου στο δείπνο – Τι είπε στον Δένδια ο Ερντογάν

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν πλέον καταγραφεί στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μετά τη σύγκρουση ωστόσο, οι δύο άνδρες μαζί με τα επιτελεία τους θα δειπνούσαν μαζί. Ο κ. Δένδιας ήταν καλεσμένος στο «ιφτάρ», όπως λέγεται το δείπνο των μουσουλμάνων κατά την περίοδο της νηστείας του ραμαζανιού.

Τι συνέβη στο δείπνο
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τα πρώτα πέντε λεπτά υπήρχε παγωμάρα, όχι μόνο από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αλλά και από τις αντιπροσωπείες.

  • Ο… πάγος έσπασε ύστερα από 5-7 λεπτά, όταν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άρχισαν να συζητούν για άλλα θέματα, γενικού ενδιαφέροντος.

Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης Δένδια – Τσαβούσογλου
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτέλεσε από αργά χθες βράδυ απορία ήταν τι διημείφθη τελικά στη συνάντηση Ερντογάν – Δένδια πριν από τις δηλώσεις, τη στιβαρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνιση του έλληνα υπουργού, που έβαλε αποφασιστικά όλα τα θέματα στο τραπέζι απέναντι στον τούρκο ομόλογό του.

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες απευθείας από την τουρκική προεδρία, είπε στον κύριο Δένδια να μην έχουμε διαμεσολαβητές να μιλάμε απευθείας, να λύσουμε σαν δυο γείτονες θέματα μας, ζήτησε να μην υπάρχουν κορώνες, για να μην υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις και εξέφρασε την πρόθεση του να συναντήσει τον κύριο Μητσοτάκη.

Αυτά είναι αυτά που βγήκαν από την προεδρία προς τα έξω. Είναι δεδομένο ότι θα τεθούν και άλλα θέματα στην ατζέντααπό την τουρκική πλευρά, όπως παραδείγματος χάριν σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε μετά την προσευχή της Παρασκευής, έθεσε θέμα Μουφτή και πάλι για τη δυτική Θράκη. Είναι κάτι που θέτει κάθε φορά και σίγουρα και τέτοια θέματα ετέθησαν.

  • Από την άλλη, σύμφωνα με το MEGA, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις που έκανε από την Κύπρο αποκάλυψε και ένα παρασκήνιο, για το πώς αιφνιδιάστηκε όπως είπε από τον κύριο Δένδια, διότι η ελληνική πλευρά πριν βγεί για τη συνέντευξη ζήτησε να μην υπάρχουν αιχμές στις δηλώσεις που θα γίνουν, χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο Τσαβούσογλου είπε ότι αφαίρεσε κάποια αιχμηρά σημεία ειδικά για το μεταναστευτικό, από την ομιλία που είχε ετοιμάσει.

Στη συνέχεια είπε πως δεν μπορούσε να μην απαντήσει, όμως τόνισε ότι στο τέλος της συνέντευξης αυτής έριξε τους τόνους, λέγοντας πως Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική πολιτική και όπως σημειώνει, ήταν εποικοδομητική και η σημερινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

admin_e4p2sd6v