Παρασκήνιο: Ο Βρούτσης, οι “τρεις του Μαξίμου” και η σκιά του Σαμαρά…

 Παρασκήνιο: Ο Βρούτσης, οι “τρεις του Μαξίμου” και η σκιά του Σαμαρά…

Η απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα οικονομικά μέτρα της πανδημίας ήταν, αναμφίβολα, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το σκάνδαλο των voucher τηλεκατάρτισης που εξελίχθηκε και σε πολιτικό φιάσκο για την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε την συμβουλή των επικοινωνιολόγων του Μεγάρου Μαξίμου να μην μπαίνει στο κάδρο πολιτικών κρίσεων που μπορεί να του προκαλέσουν φθορά και να παρεμβαίνει σε αυτές ως “άνωθεν” λύση. Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της κατάργησης άρον-άρον του προγράμματος τηλεκατάρτισης -μόλις έγινε γνωστή η πιθανή εμπλοκή συνεργατών του υπουργού Εργασίας στις εταιρείες-πλατφόρμες.

Με την επικοινωνιακή υπεροπλία του το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να παρουσιάσει “σωτήρια” και ασυνήθη πολιτικά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως κατεγράφη και σε editorial της “Καθημερινής”, παρακάμπτοντας όσα έλεγαν ο Γιάννης Βρούτσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλοι υπουργοί, τις προηγούμενες ημέρες, υπερασπιζόμενοι την διαφάνεια και αξιοπιστία των προγραμμάτων και των συμβεβλημένων εταιρειών.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσήλθε στη Βουλή διότι γνωρίζει πως η υπόθεση Βρούτση δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο της, καθώς είναι πιθανό να προκύψουν νέα στοιχεία εμπλοκής τόσο του ιδίου του υπουργού, όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η γ.γ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη είναι ένα από τα πρόσωπα αυτά.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, no2 στο υπουργείο, πλέον, μετά τον κ. Βρούτση (μετά και την “προαγωγή” του υφυπουργού Νότη Μηταράκη που “πλήρωσε” τις διαφωνίες του με τον υπουργό), είναι και μέλος της επιτροπής που σχεδιάζει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, ενώ διαθέτει πολύ στενές σχέσεις με συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η Άννα Στρατινάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, που έχει και την εποπτεία του ΣΕΠΕ με τους επιθεωρητές εργασίας, είναι το ίδιο πρόσωπο που κατείχε τη θέση αυτή και από το 2011, που είχε συνδέσει το όνομά της την περίοδο 2011-2014 με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με το τότε περίφημο «εμπιστευτικό e-mail» στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο πρότεινε την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καθιστούσε δυνατές τις ομαδικές απολύσεις, χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο, και συμβούλευε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας για πώς θα παρέκαμπτε το Κοινοβούλιο για να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας άκρως αντιλαϊκής ρύθμισης;

Μητσοτάκης με Βρούτση για ασφαλιστικό και απολογισμό στο Εργασίας ...

Η κ. Στρατινάκη είναι το δεύτερο πρόσωπο –μαζί με τον Γιάννη Βρούτση– που επέστρεψε στο υπουργείο Εργασίας μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Μάλιστα, όπως έγραψε τότε ο “Βηματοδότης”, δήλωνε περιχαρής διότι, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε σε ντουλάπα του παλαιού γραφείου της ρούχα που είχε αφήσει εκεί. “Ούτε την ντουλάπα δεν άνοιξαν τεσσεράμιση χρόνια”, φέρεται να ειπε στον συντάκτη της εφημερίδας.

Η σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά

Γιάννης Βρούτσης και Άννα Στρατινάκη, ωστόσο, είναι δύο πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα με τον Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί λένε πως απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού ήταν η τοποθέτηση και των δύο στα ίδια ακριβώς πόστα που είχαν στην δική του κυβέρνηση πριν το 2015.

Η δεύτερη, ωστόσο, έχει αποκτήσει απευθείας προνομιακή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου μέσω συμβούλου του πρωθυπουργού. Κάποιοι επισημαίνουν πως αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας που συνδέονται άμεσα με τις αρμοδιότητες της κ. Στρατινάκη έδρασαν “λυτρωτικά” υπέρ συγκεκριμένης μεγάλης μονάδας γνωστού από το παρελθόν ισχυρού επιχειρηματία (υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα που δεν έχουν απαντηθεί ή διαψευσθεί ). Το ότι ο σύμβουλος του Μαξίμου είχε συνεργαστεί στενά με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία πριν περίπου 9 χρόνια, είναι μια παράμετρος που αρκετοί επισημαίνουν αλλά δεν τεκμηριώνει άλλου είδους συνέργειες…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αποπέμψει τον Γιάννη Βρούτση για αρκετούς λόγους. Πρώτον, με μια τέτοια ενέργεια θα αποδεχόταν ότι στην υπόθεση υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο, όπως καταγγέλουν Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά σε πολύ υψηλούς τόνους.

Δεύτερον, θα πίεζε πολιτικά και ψυχολογικά σε τέτοιο βαθμό τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας που δεν θα μπορούσαν εύκολα να ελεγχθούν τυχόν “αμυντικές” αντιδράσεις του. Ο Γιάννης Βρούτσης διατείνεται σε στενούς συνομιλητές του πως η διαδικασία της τηλεκατάρτισης επιλέχθηκε και αποφασίστηκε σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν βρισκόταν υπό αποπομπή από την κυβέρνηση, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος τι θα έλεγε δημοσίως υπό ψυχολογική πίεση.

Το γεγονός ότι, παρά το φιάσκο, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως να μην συνέβη τίποτε μεμπτό και να αντιδρά προκλητικά ίσως επιβεβαιώνει πως έχει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως δεν θα αποπεμπφθεί. “Δεν με κουνάει κανένας”, φέρεται να λέει σε συνεργάτες του.

Γνώριζε το Μαξίμου;

Στους συνομιλητές του, πάντως, ο υπουργός Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης. Τρία πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν πολύ καλά και από την πρώτη στιγμή το σχέδιο Βρούτση με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Πρόκειται για τους Άκη Σκέρτσο -τον γνωστό και ως μάνατζερ του πρωθυπουργικού επιτελείου-, Γρηγόρη Δημητριάδη (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού) και Γιώργο Γεραπετρίτη. Η τηλεκατάρτιση παρουσιάστηκε αρχικώς ως “ιδέα Βρούτση” αλλά, απ΄ ότι φαίνεται, ενθουσίασε τον κ. Σκέρτσο που ανέλαβε να την υλοποιήσει από κοινού με τον υπουργό Εργασίας.

Εδώ υπεισέρχεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Ακόμα και αυτή την λανθασμένη και διάτρητη επιλογή (αφού τα 600 ευρώ θα μπορούσαν, όπως αποδείχθηκε, να δοθούν απευθείας στους δικαιούχους) θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν τα αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα μεγάλα ΙΕΚ χωρίς να παρεμβληθούν οι λεγόμενες “πλατφόρμες”;

Στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα υποστηρίζουν πολλοί πως κρύβεται ίσως η διάσταση του σκανδάλου. Αυτό κατέστησε σαφές, για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, όταν κατήγγειλε πως “δύο και όχι επτά εταιρείες-πλατφόρμες θα μοιράζονταν 36 εκατ. ευρώ”! Προκλητικός ο κ. Βρούτσης, προτίμησε στη Βουλή να στοχοποιήσει την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και την Έφη Αχτσιόγλου αλλά απέφυγε επισταμένα να απαντήσει στην καταγγελία Κεγκέρογλου. Γιατί;

“Ο Βρούτσης μας επέβαλε τις πλατφόρμες”

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και μία δημόσια και βαρύνουσας σημασίας καταγγελία από τον πρόεδρο των ΙΕΚ ΣΒΙΕ που είναι και επικεφαλής του συνδέσμου των ΙΕΚ (τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα της χώρας). Ο Νίκος Καστρινάκηςμιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real fm– δήλωσε πως τα ΙΕΚ θα μπορούσαν να υλοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης αλλά “ο Βρούτσης επέβαλλε τις πλατφόρμες”!

Να ρωτήσω θέλω, γιατί ανετέθη η παραγωγή αυτού του τόσο σημαντικού υλικού εκπαίδευσης, του ψηφιακού υλικού εκπαίδευσης, σε επτά πλατφόρμες με τις οποίες γελάει πια ο κόσμος; Και γιατί φτιάχτηκε στην τούρλα του Σαββάτου ένα υλικό τόσο παρωχημένο και τόσο πρόχειρο με όλα τα ευτράπελα που είδαμε; Χάθηκαν τα πανεπιστήμια μας να ελέγξουν το υλικό; Οι σοβαρές επιστημονικές ενώσεις χάθηκαν;” πρόσθεσε.

Αν το κράτος θέλει τη βοήθειά μας να παράξει και να προσφέρει αξιόλογο υλικό, διαβεβαιώνω ότι μπορεί πολύ γρήγορα να το έχει. Να μην μείνουν οι σοβαροί εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπως τα ΙΕΚ που ολοκλήρωσαν άψογα τη διαδικασία που τους ανετέθη, χωρίς τα δεδουλευμένα τους, χωρίς να πληρωθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν νυχθημερόν για να κάνουν τη δουλειά που τους ανέθεσε το κράτος” τόνισε.

Οι καταγγελίες Καστρινάκη είναι σοβαρότατες και αποδεικνύεται επιπλέον από το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν από όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Είναι προφανές πως ο γενικός διευθυντής των ΣΒΙΕ γνωρίζει πολλά για την διαδικασία και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα ΙΕΚ-ΚΕΚ να συνεργαστούν με τις αμφιβόλου αξιοπιστίας και όπως αποδείχθηκε ιδιοκτησίας “ημετέρων” εταιρείες-πλατφόρμες. Και ίσως θα άξιζε τον κόπο να κληθεί από έναν εισαγγελέα, εάν, φυσικά, βρεθεί κάποιος να ερευνήσει αυτό που σύμπασα η αντιπολίτευση περιγράφει ως σκάνδαλο και ορισμένα ΜΜΕ (Εφ.Συν και Documento) αποκάλυψαν σε αρκετές διαστάσεις του.

Φαίνεται, όμως, πως ο Γιάννης Βρούτσης -ο μικρής εμβέλειας οικονομολόγος από τη Νάξο που κατόρθωσε να μπει στην στενή ομάδα Σαμαρά– διαθέτει τόσο ισχυρές διασυνδέσεις και “ενημέρωση” που δύσκολα μπορεί κανείς να τον αποπέμψει. Γι αυτό και όταν ανέκυψε το πολιτικό θέμα, μετά τις αποκαλύψεις, ανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης να το διευθετήσει. Και, τελικά, ανέλαβε να καλύψει την απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση της Βουλής και να απαντήσει στους Αλέξη Τσίπρα και -πολύ λιγότερο είναι αλήθεια- στην Φώφη Γεννηματά.

Χαίρει της…εμπιστοσύνης!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παραδέχτηκε, σήμερα, μιλώντας στον Σκάϊ, ότι απέτυχε το πρόγραμμα voucher τηλεκατάρτισης, καθώς ήταν κατώτερο των προσδοκιών, ενώ δεν σχολίασε τις «μπηχτές» της αντιπολίτευσης για… σκιώδεις σχέσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και δεν τίθεται κανένα θέμα στην κυβέρνηση.

«Τα προγράμματα δεν ήταν ικανοποιητικά.« Βασίστηκαν πάνω σε προηγούμενα προγράμματα. Εντοπίστηκε η αστοχία και διορθώθηκε» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα