Παρασκήνιο: Ο Τραμπ άφησε επιστολή στον Μπάιντεν – Τι απάντησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε

 Παρασκήνιο: Ο Τραμπ άφησε επιστολή στον Μπάιντεν – Τι απάντησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε

Ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Λυεκό Οίκο έδειξε τις προθέσεις του να “ξηλώσει” εκ βάθρων την πολιτική Τραμπ με την υπογραφή μιας σειράς προεδρικών διαταγμάτων με πρώτο την επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ενδιαφέρον όμως συγκέντρωσε και το γεγονός ότι μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην παρέστη στην ορκωμοσία Μπάιντεν όμως άφησε μια επιστολή για την οποία ρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν την χαρακτήρισε γενναιόδωρη αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο.

«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα «επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη».

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Τζο Μπάιντεν στο μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα βρουν… εμπόδια πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κάλεσε ήδη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει στη Γερουσία το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν» οι γερουσιαστές. Και το έκαναν λίγα λεπτά μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν για την επανένταξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη συμφωνία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.

Ο γερουσιαστής Στιβ Ντέινς κατέθεσε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον πρόεδρο να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μία διεθνή συμφωνία χωρίς την έγκρισή της από τα 2/3 της Γερουσίας.

Η κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας έχει διαμορφωθεί με ισάριθμες έδρες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (50-50) και με την ψήφο της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις να καθορίζει την πλειοψηφία.

Την απόφαση υποστήριξαν άλλοι πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (Τζον Μπαράσο, Τζέρι Μοράν, Ρότζερ Μάρσαλ, Σίνθια Λούμις και Μάικ Κρέιπο.

«Τουλάχιστον, παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να πράξει αυτό που αρνήθηκε να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα και να καταθέσει τη Συμφωνία του Παρισιού στη Γερουσία για επεξεργασία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντέινς.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην αναφερόμενη συμφωνία το 2016, δεσμεύοντας τη χώρα για τη μείωση μέχρι το 2025 της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26%-28% από τα επίπεδα του 2005.

Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να καταθέσει τη συμφωνία στη Γερουσία για να λάβει τη συγκατάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι αυτή υπάγονταν στο Πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 1992, που είχε επικυρωθεί νωρίτερα.

Ο επόμενος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας την προηγούμενη χρονιά (2020), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποδέσμευσης της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και των Αμερικανών παραγωγών άνθρακα.

Σχετικά Άρθρα