• 15 Απριλίου, 2021

Παρασκήνιο ΝΔ: Ποιος θα είναι ο εισηγητής στις συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία – Σε ποιον χρεώνουν το “ιστορική”

 Παρασκήνιο ΝΔ: Ποιος θα είναι ο εισηγητής στις συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία – Σε ποιον χρεώνουν το “ιστορική”

Κυβερνητικές πηγές, χρεώνουν την «αβλεψία» και το «τεχνικό λάθος» σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Υποστηρίζουν ότι δημοσιοποιήθηκε, κατά λάθος, ένα προσχέδιο (draft) της κοινής δήλωσης που είχε διαμορφωθεί από την περίοδο των διπλωματικών επαφών τής προηγούμενης κυβέρνησης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους!

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέδειξε ωστόσο με έμφαση την κυβερνητική στροφή τονίζοντας ότι «είναι μια συμφωνία που σε επίπεδο ασφάλειας της περιοχής προσφέρει σταθερότητα, αν και σε διμερές επίπεδο θα μπορούσε να είναι καλύτερη». Ισχυρίστηκε μάλιστα (στον ΣΚΑΪ) πως τόσο η ίδια όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν πει ότι «άπαξ και αυτή η συμφωνία ψηφιστεί από τη Βουλή, η Ελλάδα θα την τιμήσει».

Θ. Πλεύρης: Ανιστόρητη συμφωνία

Αντίθετα, ο Θάνος Πλεύρης, φορώντας την περικεφαλαία του «μακεδονομάχου» σε τηλεοπτικό παράθυρο του ΑΝΤ1, «φωτογράφισε» τον Νίκο Δένδια για την «απαράδεκτη» αναφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «‘ιστορικής’, που δεν εκφράζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.». Ζήτησε δε «εξηγήσεις» και αξίωσε να αποδοθούν «ευθύνες», ενώ, επιχειρώντας να απαλύνει την οργή των παμμακεδονικών ενώσεων, έκανε λόγο «για άθλια και ανιστόρητη συμφωνία».

Πύρινο antinews

Επιπλέον, «ο νέος… ‘Μωυσής’ έχει βάλει στόχο να μας τρελάνει ή από την αμετροέπεια και την αλαζονεία του δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα, όπως λέει κι ο λαός» σημειώνει σε νέο πύρινο άρθρο ο ιστότοπος antinews που εκφράζει τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά. Το κείμενο, υπό τον τίτλο «Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλες κωλοτούμπες… μπουχτίσαμε!!!», ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Γιατί πήρε πίσω τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια που του επέβαλε διακαώς η μαμά Μέρκελ και δεν τα κύρωσε η εθνική αντιπροσωπεία; Μήπως γιατί το τσουνάμι βουλευτών που δεν θα τα ψήφιζε θα έριχνε την κυβέρνησή του;».

Στους «γαλάζιους» διαδρόμους προκαλεί συζητήσεις και το άρθρο του alter ego του Άδωνι Γεωργιάδη Σάκη Μουμτζή, που αναφέρει (liberal) ότι «με την υπογραφή κειμένου που θεωρεί τη συγκεκριμένη συμφωνία ‘ιστορική’ δεν ανατρέπεται μόνο μια βασική θέση του κόμματος, αλλά συγχρόνως δίνεται εύλογη λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπέστη ανελέητη κριτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ‘πλήρωσε’, να μιλά για ‘απατεώνες’».

Εισηγητής ο Συρίγος

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο Άγγελος Συρίγος αναμένεται να είναι ο εισηγητής της Ν.Δ. ενόψει της κύρωσης των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι ένοικοι του Μαξίμου αξιολογούν το γεγονός ότι ο βουλευτής Α΄ Αθηνών δεν είχε προβεί σε εμπρηστικές τοποθετήσεις την περίοδο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, θεωρούν ότι διαθέτει το επιστημονικό κύρος ώστε να πείσει το δεξιό ακροατήριο.

Με πληροφροίες από avgi.gr