Παρασκήνιο: Γιατί το Συνέδριο της ΝΔ άφησε γλυκόπικρη γεύση σε έμπειρα κομματικά στελέχη – “Το κλίμα είναι προεκλογικό”

 Παρασκήνιο: Γιατί το Συνέδριο της ΝΔ άφησε γλυκόπικρη γεύση σε έμπειρα κομματικά στελέχη – “Το κλίμα είναι προεκλογικό”

Γλυκόπικρη αίσθηση άφησε σε αρκετά γαλάζια κομματικά στελέχη η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Αρκετά γαλάζια κομματικά στελέχη κατέφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο την Παρασκευή με την πεποίθηση ότι το φθινόπωρο θα στηθούν πρόωρες κάλπες άλλα έφυγαν με την αίσθηση πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ο χρόνος των επόμενων εκλογών και για το πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη ημέρα»  κυριάρχησαν στα «πηγαδάκια» του τριήμερου συνεδρίου της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το βήμα του Συνεδρίου για να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τα κομματικά στελέχη, για να ορίσει το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, για να θέσει στο κάδρο του πολιτικού αντιπάλου τον Αλέξη Τσίπρα και για να ορίσει κατηγορηματικά πως η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει στο τέλος της τετραετίας.

  • Στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στην δέσμευση του για εξάντληση της τετραετίας παρά τις εισηγήσεις για την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών και υπογραμμίζουν με νόημα πως η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει ακόμα όλα τα «όπλα» που έχει στην φαρέτρα της.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η εκτόξευση του τουρισμού που αναμένεται φέτος να σπάσει ρεκόρ θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Επίσης, αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν μεγάλα και σημαντικά δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, μέχρι τον επόμενο έτος θα είναι σε ισχύει τα μέτρα στήριξης των πολιτών κόστους της ενέργειας.

  • «Για την Κυβέρνηση, ο ορίζοντάς μας είναι καθαρός. Εθνικό στόχο αποτελεί, μέσα στο καλοκαίρι, η έξοδος της χώρας από την τελευταία φάση της Ενισχυμένης Εποπτείας για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία. Και το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2023 να πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι « μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του ΕΣΠΑ, θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την τόσο σημαντική πράσινη μετάβαση».

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ορισμένα κομματικά στελέχη με τεράστια εμπειρία στα εκλογικά δρώμενα εκτιμούσαν πως ο χρονικός ορίζοντας του 12μηνού που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πολύ μεγάλος και στην διάρκεια του θα υπάρξει κόπωση τόσο του κομματικού μηχανισμού όσο και των ψηφοφόρων.

«Το κλίμα είναι ήδη προεκλογικό» σημείωναν και αναρωτιόντουσαν αν μπορεί η κοινωνία να αντέξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Επίσης σε αρκετές συνομιλίες τους εξέφραζαν την άποψη πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και προεξοφλούσαν ότι αν η ΝΔ δεν πάει το φθινόπωρο σε εκλογές θα χάσει πολύτιμο χρόνο.

  • «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τα νοικοκυριά. Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα αποδώσουν τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση» έλεγαν χαρακτηριστικά εκφράζονταν παράλληλα την αγωνία τους για τις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών σε περίπτωση που η ΝΔ περάσει κάτω από τον πήχη της αυτοδυναμίας που έχει θέσει.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στελέχη που άγονται και φέρονται από συγκεκριμένο πυρήνα εντός της παράταξης προεξοφλούσαν πως η ΝΔ δεν θα είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες εκλογές και επέρριπταν ευθύνες τόσο σε στενούς συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και σε προβεβλημένους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.  

Παναγιώτης Δρίβας