• 25 Οκτωβρίου, 2021

Παρασκήνιο: Γιατί επιλέχθηκε η σολωμόντεια λύση με Ελπιδοφόρο και πώς τα ήξεις αφήξεις δυσκόλεψαν την κατάσταση

 Παρασκήνιο: Γιατί επιλέχθηκε η σολωμόντεια λύση με Ελπιδοφόρο και πώς τα ήξεις αφήξεις δυσκόλεψαν την κατάσταση

Τίτλους τέλους και μάλιστα γρήγορα θέλει η κυβέρνηση να ρίξει στην υπόθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, που επισκίασε την παρουσία Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και μάλιστα σε μια εποχή αναθέρμανσης των τουρκικών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, που δηλώνει ότι περιμένει και προετοιμάζεται για τα πάντα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Την Πέμπτη αναζητείτο ένας εύσχημος τρόπος να μπει τέλος στην κρίση, που ενέσκηψε στις σχέσεις Κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής Αμερικής και καθιστούσε τους χειρισμούς δύσκολους και λεπτούς ώστε να μην μένουν σκιές εκατέρωθεν.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου: Δεν υπάρχει πια θέμα με την Αρχιεπισκοπή

  • Δυσκόλεψαν την κατάσταση τα ήξεις αφίξεις δηλαδή η αρχική ουδέτερη με διακριτικές αποστάσεις θέση της κυβέρνησης, η ανακοίνωση της ξενάγησης του πρωθυπουργού από τον αρχιεπίσκοπο στο ναό του Αγίου Νικολάου, η ματαίωση της έπειτα και η ηχηρότερη αποδοκιμασία της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στο πλευρό του Ερντογάν.

Η έκφραση δυσφορίας δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και η ανάγκη να τοποθετηθεί καθαρά ο κ. Ελπιδοφόρος αναγνωρίζοντας τον άστοχο χειρισμό του να βρεθεί δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσιν Ταταρ, έβαζε πολλούς παράγοντες στην δύσκολη προς επίλυση εξίσωση.

Χρειάστηκε να πέσουν γέφυρες από διάφορους παράγοντες της ομογένειας και από την μια και από την άλλη πλευρά για να καταλήξουμε στη σολομώντεια λύση να βγάλει ανακοίνωση με το mea culpa ο κ. Ελπιδοφόρος και να ακολουθήσει μια άτυπη και αμήχανη συνάντηση στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ ανάμεσα στους δύο άνδρες. Ακόμη όμως και αυτή η ίδια η δημόσια συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δεν ικανοποίησε πλήρως κάποιους.

  • Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλώντας σε εκπομπή του ΟΡΕΝ παρατήρησε ότι απουσίαζε η αναφορά της λέξης “Τουρκία” με φόντο την φιλολογία που αναπτύσσεται ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην φιέστα Ερντογάν έχει προβολή στο μέλλον και δη στην διαδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, τις φιλοδοξίες του κ. Ελπιδοφόρου, τον ρόλο της Τουρκίας και την διαπάλη συμφερόντων όταν θα ανοίξει αυτή η διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες άτυπη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής θα πραγματοποιήσει και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.