• 27 Νοεμβρίου, 2021

Παρασκήνιο: Άνω κάτω η επιτροπή εκλογών με το debate των υποψηφίων – Η αναβολή της τελευταίας στιγμής και η κίνηση που εξόργισε την πλευρά Παπανδρέου

 Παρασκήνιο: Άνω κάτω η επιτροπή εκλογών με το debate των υποψηφίων – Η αναβολή της τελευταίας στιγμής και η κίνηση που εξόργισε την πλευρά Παπανδρέου

Σε ένα blame game έχουν ήδη επιδοθεί στη Χαριλάου Τρικούπη για το ποιος είναι εκείνος που φαλκιδεύει τη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης όλων των υποψηφίων. Η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να πάρει μέρος σε μια αναμέτρηση με τους όρους της εκλογικής διαδικασίας του 2017 τινάζει στον αέρα την τηλεμαχία ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο διεργασιών στην επιτροπή εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου με την επιστολή που έστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΕΔΕΚΑΠ ήταν σαφής. Δεν θα έπαιρνε μέρος σε μια αναμέτρηση που θα μετατραπεί σε reality γιατί όπως σημείωσε οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες του 2017 όταν οι υποψήφιοι αγωνίζονταν για την ηγεσία ενός υπό ίδρυση κόμματος.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Περίεργες κινήσεις και ακατανόητες ενέργειες του προέδρου της ΕΔΕΚΑΠ, της επιτροπής εκλογών του ΚΙΝΑΛ, συνθέτουν ένα σκηνικό που κινδυνεύει να αμαυρώσει και να υποβαθμίσει την εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ.

  • Η χθεσινή συνεδρίαση αναβλήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με τους εκπροσώπους των υποψηφίων παρά το γεγονός ότι είχαν πληροφορηθεί για την επιστολή Παπανδρέου στην επιτροπή από το μεσημέρι της Τετάρτης ενημερώθηκαν από τον κ. Καπετανάκη για τη νέα αναβολή όταν πλέον κάποιοι είχαν ήδη βρει να παρκάρουν στη Χαριλάου Τρικούπη πέντε λεπτά πριν την προγραμματισμένη απογευματινή συνεδρίαση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Τρίτης η Έφη Χαλάτση εκπροσωπώντας τον Γιώργο Παπανδρέου κατέθεσε την πρότασή της για τηλεοπτική – διαδικτυακή συζήτηση ωστόσο είδε στις καρέκλες απέναντι από την επιτροπή εκλογών να κάθεται και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η παρουσία του κ. Πρωτόπαπα στην επιτροπή δεν προβλεπόταν γεγονός που προκάλεσε την αρχική της αντίδραση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ κ. Καπετανάκη κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή ενός debate πανομοιότυπου με εκείνο του 2017 στην ΕΡΤ.

  • Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της Έφης Χαλάτση η οποία κατήγγειλε την παρουσία του ζητώντας ουσιαστικά να αναβληθεί η διαδικασία. Η πρόταση του κ. Πρωτόπαπα ήταν πανομοιότυπη με αυτή που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που ουσιαστικά παραδέχονται όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Χαλάτση ήταν οργισμένη από τις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα να ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία.

Όπως παραδέχονται αρκετοί, τίποτε μπορεί να μην είχε συμβεί αν την πρόταση αυτή την είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ, ωστόσο όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί η κίνηση αυτή του κ. Πρωτόπαπα να ήταν άκομψη στην ουσία είχε και τεχνοκρατικό χαρακτήρα μια και τα ζητήματα με τα μέσα ενημέρωσης τα χειρίζεται διαχρονικά ο κ. Πρωτόπαπας και είναι εκείνος ο οποίος είχε ήδη κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις με την διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης.  

«Ύποπτη θεματική»

Εκείνο που προκάλεσε τις πρώτες υποψίες της κας Χαλάτση για ποδηγέτηση της επιτροπής και επιβολής δια της πλαγίας οδού λύσης μακριά από την πρόταση Παπανδρέου ήταν η ύποπτη θεματική ενότητα που πρότεινε ο κ. Πρωτόπαπας για τη «Λειτουργία του Κόμματος».

  • «Δεν φτιάχνουμε καινούριο κόμμα» επιμένει να λέει η πλευρά Παπανδρέου με την πρόταση εκείνη ουσιαστικά να δημιουργεί, όπως υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός, τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για να μετατραπεί η συζήτηση σε μια μάχη της ατάκας μέσα στο ενάμιση λεπτό της κάθε απάντησης.

Υπερθεματίζοντας μάλιστα ως προς το πολιτικό σκέλος η θεματική ενότητα για το Κόμμα υπονομεύει και την περιβόητη παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για την ενότητα του κόμματος και εν προκειμένω του ΚΙΝΑΛ.

Επιστολή ΕΡΤ

Από την πλευρά του κ. Πρωτόπαπα γίνεται λόγος για υπονόμευση της διαδικασίας και δεν αποκλείει ουσιαστικά το debate να μην πραγματοποιηθεί αν η πλευρά Παπανδρέου επιμείνει στην πρότασή της για μια πιο ελεύθερη συζήτηση που θα δίνει περισσότερο χρόνο στους υποψηφίους να αναπτύξουν τις πολιτικές τους θέσεις για την επόμενη ημέρα της Παράταξης.

Το καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ των υποψηφίων είναι ο όρος που θέτει η ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του debate και το οποίο κατέστησε και επίσημα σαφές με την επιστολή της στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι θα δεχτεί να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία μόνο αν οι όροι έχουν συμφωνηθεί από όλους τους υποψηφίους και συμμετέχουν και όλοι οι υποψήφιοι.

Τηλέφωνα

Αρχικά μετά και την απροσδόκητη αναβολή της τελευταίας στιγμής από τον κ. Καπετανάκη ο Σπύρος Καρανικόλας εκπροσωπώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επιτροπή για τα debate με δήλωσή του κατήγγειλε την πλευρά Παπανδρέου για το αίτημα της τελευταίας στιγμής να αναβληθεί η συζήτηση.  

Ο κ. Καρανικόλας πάντως στην ίδια δήλωσή του αποκάλυψε ότι πέντε οι υποψήφιοι είχαν αποδεχτεί την πρόταση Ανδρουλάκη για debate στα πρότυπα του 17 πλην φυσικά του κ. Παπανδρέου με αποτέλεσμα να πέφτει όλο το βάρος στον πρώην Πρωθυπουργό για το αδιέξοδο.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι η κα Χαλάτση ζήτησε τελευταία στιγμή αναβολή ωστόσο όταν η ίδια το αντιλήφθηκε άρχισε ένα γύρο τηλεφωνημάτων αρχικά στους εκπροσώπους των υποψηφίων να τους ενημερώσει ότι η ίδια είχε από νωρίς το μεσημέρι  ενημερώσει τον πρόεδρο της επιτροπής ότι δεν υπήρχε λόγος να πάρει μέρος στη συνεδρίαση από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη διαδικασία και όλοι εμμένουν στις θέσεις τους.

Η εξηγήσεις της έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές από τους άλλους υποψηφίους με το βάρος τώρα να πέφτει και πάλι στην ΕΔΕΚΑΠ.

Η κα Χαλάτση μάλιστα σε δεύτερο γύρο τηλεφωνημάτων της αυτή τη φορά στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι δεν είχαν όλοι οι εκπρόσωποι την ίδια άποψη για το debate υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα οδηγήθηκαν με ένα παραπειστικό τρόπο στο συμπέρασμα ότι όλοι συμφωνούν με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Πρωτόπαπας και ουσιαστικά θα αποτελούσε και την επίσημη πρόταση του ΚΙΝΑΛ προς την ΕΡΤ.

Action 24

Βέβαιο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ένα debate χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Ο σταθμός είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την αναμέτρηση ωστόσο εκκρεμεί και ένα ακόμη αίτημα που έχει καταθέσει και ο τηλεοπτικός σταθμός mega.

  • Το θέμα δεν φαίνεται να λήγει άμεσα ωστόσο όλοι τώρα κινούνται σε μια λογική το ζήτημα να λήξει αναίμακτα για όλους και κυρίως για το κύρος της Παράταξης και του ΚΙΝΑΛ.

Κανείς βέβαια δεν αποκλείει στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου να νερώσει το κρασί του και να συμφωνήσει σε ένα τουλάχιστον debate με την «παραδοσιακή» διαδικασία της χρονομέτρησης του ενός και ενάμιση λεπτού. Αν παρόλα αυτά κανείς δεν κάνει πίσω το πιθανότερο είναι ότι ο όρος που έχει θέσει η ΕΡΤ για συμμετοχή όλων να είναι και η βασική αιτία ματαίωσης της τηλεμαχίας με τους υποψηφίους να διοργανώνουν μεταξύ τους και όσοι συμφωνούν σε αναμετρήσεις σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.