Παρασκηνιακές διεργασίες περί συγκλίσεων σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ-Ποια στελέχη της Χ.Τρικούπη θέλει στην κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης…

 Παρασκηνιακές διεργασίες περί συγκλίσεων σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ-Ποια στελέχη της Χ.Τρικούπη θέλει στην κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης…

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και η ψήφισή του στη Βουλή μόνο από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ ανέδειξε, ξανά, πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πια μια ισχυρή μεν, μοναχική δε, πλειοψηφία. Από την εποχή που πέρασε η ψήφος των αποδήμων και εντεύθεν, η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς κοινοβουλευτικά στηρίγματα. Πολιτικά αυτό δεν της δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ωστόσο από την άλλη δημιουργεί ενδιαφέρουσες συγκλίσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Η σαφής στροφή της Φώφης Γεννηματά σε μια σκληρή αντιπολίτευση με στοιχεία “αντιδεξιάς” ρητορικής φέρνει την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ πιο κοντά στη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Αμφότεροι ομιλούν για συναίνεση, κράτησαν ήπιους τόνους κατά την πανδημία, σπεύδουν, όμως, τώρα, να ανεβάσουν τους τόνους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με το “φιάσκο των voucher”, υπήρξαν βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που χρησιμοποίησαν εκφράσεις κατά πολύ βαρύτερες ακόμα και από εκείνες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο αυτή η σύγκλιση Τσίπρα-Γεννηματά έναντι της κυβέρνησης μπορεί να αποφέρει κάτι περισσότερο.

Το Backstage πληροφορείται πως οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι έντονες και στα δύο κόμματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση γίνεται περισσότερο μεταξύ των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Γέφυρας. Προ ημερών σε τηλεδιάσκεψη τέτοιων στελεχών ειπώθηκε πως η ολίγον παραμελημένη πρωτοβουλία πασοκογενών στελεχών αποκτά ενδιαφέρον εάν λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Σχετικές εισηγήσεις έχουν φθάσει ήδη στον Αλέξη Τσίπρα από τον Νίκο Μπίστη που συμμετέχει και στον επικοινωνιακό καφέ, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί στα περί συγκλίσεων, πρέπει να υπερκεράσει τις γκρίνιες και τις αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών.

Ορισμένοι θεωρούν πως, πέραν των κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μέσω μιας αναμέτρησης με απλή αναλογική -εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές-, ίσως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για απευθείας επικοινωνία, ακόμα και συνάντηση του πρώτου με την Φώφη Γεννηματά. “Πρέπει να βρεθεί μια αφορμή”, μας έλεγε στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στόχος δεν είναι βέβαια κάποια μορφή συνεργασίας άμεσα, αλλά η αποκατάσταση σχέσεων και διαύλων απευθείας επικοινωνίας.

Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά εύκολο. Και οι δύο πρόεδροι αντιμετωπίσουν ισχυρές ενστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Λέγεται πως στο ΚΙΝ.ΑΛ το πρόσωπο-κλειδί για μια σχέση επικοινωνίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. “Εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορούσε να αποκαταστήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτό θα διευκόλυνε την οικοδόμηση μέτρων εμπσιτοσύνης μεταξύ των δύο χώρων”,έλεγε στο Backstage βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ με “ανοικτούς ορίζοντες”. Ο Χάρης Καστανίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Γείτονας και άλλοι εμφανίζονται υπέρ της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής και δεν απορρίπτουν την πιθανότητα μελλοντικών συγκλίσεων, δεν θεωρούν, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν δεν γίνουν γενναία βήματα αυτοκριτικής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κώστας Γείτονας, μάλιστα, διατηρεί πάντοτε στενή επικοινωνία με τον Αλέκο Φλαμπουράρη (είχαν συναντηθεί, άλλωστε, και όχι τυχαία, προ μηνών).

Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει πως δεν ενδιαφέρεται μόνο να διεισδύσει στο εκλογικό ακροατήριο του ΚΙΝ.ΑΛ- ΠΑΣΟΚ, αλλά να ανοίξει την προοπτική συνεργασίας των δύο χώρων. Προσώρας κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο και γίνεται δυσκολότερο επειδή έχει ατονήσει -σε σημείο εξαφάνισης λόγω της καραντίνας- η λειτουργία των σχημάτων συνεννόησης της Κουμουνδούρου με την Προοδευτική Συμμαχία.

Βάλλεται εκ των έσω η Φώφη

Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά έχει επιβάλλει το νέο στυλ σκληρής αντιπολίτευσης και έχει κατορθώσει να μείνουν στο περιθώριο εκείνα τα στελέχη που είχαν ταυτιστεί με την αντι-Σύριζα γραμμή. Ωστόσο, στο περιβάλλον της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ φοβούνται πως το Μέγαρο Μαξίμου απεργάζεται σχέδιο “υφαρπαγής” στελεχών. Οι φόβοι έχουν και…ονομετεπώνυμα. Οι φήμες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη στελεχών, ακόμα και βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη, για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, εφόσον επικρατήσει, τελικά, το σενάριο του ευρέως ανασχηματισμού και όχι μιας άμεσης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο Γιάννης Μανιάτης και η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου είναι δύο τέτοια στελέχη που ο πρωθυπουργός θα ήθελε σε μια ανανεωμένη κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τόνο ευρείας αποδοχής και, παράλληλα, να προκαλέσει παράλυση στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, μπορεί να είναι ένθερμος θιασώτης της σύμπραξης με τη Ν.Δ, δεν φαίνεται, πάντως, να είναι έτοιμος να κάνει ένα τόσο μεγάλο και παράτολμο βήμα.

Σχετικά Άρθρα