• 15 Ιουνίου, 2021

Παρασκευής: “Πιθανόν να μην έχουμε 70% ανοσία μετά το καλοκαίρι”

 Παρασκευής: “Πιθανόν να μην έχουμε 70% ανοσία μετά το καλοκαίρι”

Ανήσυχος για το πότε η χώρα θα αποκτήσει τείχος ανοσίας είναι ο ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

“Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά είναι πιθανό να μην έχουμε το ποσοστό του 70% μετά το τέλος του καλοκαιριού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας που θα αγγίξει το 60%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσος μεγαλύτερος ο βαθμός της ανοσίας. Ακόμη πάντως και αν έχουμε ανοσία 60%, ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα θα είναι μικρός, αλλά όχι μηδενικός”, διευκρίνισε ο ίδιος. μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε, αν έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τότε ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι εξαιρετικά χαμηλός. “Θα έχουμε κάτι ανάλογο με τη γρίπη”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ανέφερε μάλιστα ότι σε περιοχές με υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των νοσηλευόμενων που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό.