• 22 Ιουνίου, 2021

“Παράνομη” κρίθηκε και η αυριανή απεργία των ναυτεργατών – Τους καλύπτει η ΓΣΕΕ

 “Παράνομη” κρίθηκε και η αυριανή απεργία των ναυτεργατών – Τους καλύπτει η ΓΣΕΕ

«Παράνομη» έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει 13 ναυτεργατικά σωματεία, για αύριο Πέμπτη 19 Ιουνίου, εκδικάζοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ), ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία «παράνομη» και «καταχρηστική».

Ωστόσο κοινή απόφαση των ναυτεργατικών σωματείων είναι ότι η 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ανεξάρτητα από την όποια δικαστική απόφαση, θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Είναι η δεύτερη προσφυγή των ακτοπλόων μέσα σε λίγες ημέρες και η δεύτερη ίδια δικαστική απόφαση, καθώς «παράνομη» είχε κριθεί και η απεργία της ΠΕΝΕΝ της 3ης Ιουνίου.

Αν και το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε «παράνομη» την απεργία, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, κάνει γνωστό, πως καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας ανεξαιρέτως «και καλεί τους ναυτικούς της χώρας να απεργήσουν κανονικά».

  • Η Συνομοσπονδία με μια αιχμηρή ανακοίνωση μιλά για «προκλητική απόφαση για τα δικαστικά χρονικά» που «κάνει δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Εφοπλιστών και απαγορεύει τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία» που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). «Πρόκειται για ένα ισχυρό ράπισμα στη Δημοκρατία, μια επικίνδυνη σελίδα για τη δικαιοσύνη και πρωτοφανή πρόκληση για τα συνδικάτα» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνει, «μια απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και νομικά ενέργεια των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, βρήκε ευήκοα ώτα στη δικαιοσύνη, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα την αφήσει αναπάντητη. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία προστατεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, αναγνωρίζεται ρητά και από το ελληνικό Σύνταγμα ως δικαίωμα με συλλογική και ατομική διάσταση για την προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής ελευθερίας» τονίζει η Συνομοσπονδία.

Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας καταλήγει: «Ώρα είναι να θεωρήσουν παράνομη και την απεργία της ΓΣΕΕ…».